Commissariaat moet zorgen voor gevarieerd tv-aanbod

afstandsbedieningHet Commissariaat voor de Media moet in de gaten houden of digitale-tv-aanbieders in de toekomst voldoende gevarieerde basispakketten aanbieden.

Dat heeft staatssecretaris Dekker van Media in een debat in de Tweede Kamer gezegd. 

Volgens Dekker kijken steeds meer mensen digitaal televisie en niet meer analoog. Daarom wordt de Mediawet aangepast, zodat geregeld wordt dat aanbieders van digitale televisie minstens 30 zenders in hun standaardpakket hebben, in plaats van 15, wat nu het geval is. Ook worden de programmaraden, die adviseren over welke zenders in het standaardpakket moeten zitten, afgeschaft, aldus Dekker.

HbbTV
In de Tweede Kamer werd gisteravond ook gesproken over HbbTV. HbbTV is een extra interactieve televisiedienst die wordt meegestuurd met het standaard tv-signaal maar momenteel wordt geblokkeerd door de grote kabelaars UPC en Ziggo,  Kamerlid Van Dam (PvdA) vindt dat het signaal integraal doorgegeven moet worden, en heeft daarvoor een amendement ingediend. “Faciliteiten die echt behoren bij het hoofdsignaal zouden niet geblokkeerd mogen worden en evenmin bewerkt of vervangen door alternatief aanbod.” Staatssecretaris Dekker (VVD) gaf in het antwoord aan het huidige wetsvoorstel te willen aanpassen om te garanderen dat bijv. ondertiteling een-op-een wordt doorgegeven. Volgens de staatssecretaris was de doorgifte van HbbTV ingewikkelder. “Dit heeft juridische haken en ogen, maar ook economische en technische.” Hij beloofde er in een brief nader op in te gaan. (via NOS.nl/Digitalekabeltelevisie.nl)