CvdM: “Geen indicatie voor bestaan van filterbubbels in Nederland”

In Nederland is op dit moment geen indicatie dat Nederlanders die nieuws tot zich nemen in filterbubbels zitten. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam, dat op verzoek van het Commissariaat voor de Media is gedaan.

“Niemand in een filterbubbel”

Het onderzoek laat zien dat bijna niemand in Nederland volledig in een filterbubbel zit. Nieuwsgebruikers maken in ruime mate gebruik van nieuws dat niet door algoritmes wordt aanbevolen. Ook binnen algoritmische aanbevelingssystemen hebben zij toegang hebben tot een divers aanbod aan nieuws en informatie. Mensen die geïnteresseerd zijn in nieuws gaan door het gebruik van sociale media juist meer nieuws gebruiken. Hierdoor verhoogt de diversiteit van hun nieuwsgebruik alleen maar.

Meer risico’s door digitale ontwikkelingen

Toch moeten we volgens het Commissariaat voor de Media wel alert blijven. “Dat we ons op dit moment geen zorgen hoeven te maken over filterbubbels in Nederland, betekent echter niet dat er geen reden is voor bezorgdheid over de maatschappelijke effecten van de toenemende inzet van algoritmes en artificiële intelligentie. De onderzoekers van IViR tonen met hun onderzoek ook andere risico’s aan die met deze ontwikkeling samenhangen. Deze risico’s zijn de toenemende opiniemacht van platforms en het gebruik van algoritmes bij traditionele media.“, aldus de organisatie.

Ontwikkelingen

Het Commissariaat voor de Media blijft de ontwikkeling van de informatie- en nieuwsvoorziening in Nederland monitoren via het Reuters Digital News Report, de Mediamonitor en in samenwerking met de wetenschap.

Het Commissariaat wil zich ook sterk blijven maken voor de redactionele onafhankelijkheid van algoritmes en een bijdrage leveren aan het vergroten van mediawijsheid en digitale geletterdheid bij burgers.

Het gehele rapport vind je hier.