Diverse programmaraden nemen stappen tegen Ziggo

kabelradenDiverse programmaraden in het verzorgingsgebied van kabelaar Ziggo stappen naar het Commissariaat voor de Media. Ziggo negeert in hun ogen het bindend televisieadvies dat door de programmraden is opgesteld. 

Onder andere de programmaraden van Delft en Utrecht Oost ondernemen juridische stappen tegen de grootste kabelaar van Nederland en gaan naar het Commissariaat voor de Media om het advies te handhaven.

Kabelaar Ziggo verkleint de komende periode het analoge televisiepakket om ruimte te maken voor digitale diensten. Hierbij verdwijnen in een groot aantal gebieden televisiezenders die wel opgenomen zijn in het bindend televisieadvies van de programmaraden. 

Ziggo geeft de voorkeur om veelbekeken televisiezenders als RTL4,RTL5, SBS6,Veronica en NET5 te handhaven in het analoge televisiepakket. Aangezien het analoge televisiepakket vanaf medio juni nog maar bestaat uit 25 kanalen is Ziggo van mening dat minder populaire televisiezenders als BBC2, ARD, TV5, Euronews en WDR moeten verdwijnen. Dit tot grote woede van de programmaraden die deze zenders in veel gevallen wel hebben opgenomen in hun adviezen richting kabelaar Ziggo. 

Volgens de Programmaraad Utrecht Oost: “Ziggo heeft het nu wel heel bont gemaakt. Het bedrijf heeft bij het invullen van het pakket zelfs geen rekening gehouden met de, wettelijk verplichte, adviezen van de programmaraad. Dat betekent dat in veel gebieden zenders verdwijnen, die de programmaraad wel in het pakket wilde hebben”.De programmaraad meent dat Ziggo , door zijn advies te negeren, geen rekening houdt met de wensen van grote groepen klanten. De programmaraad onderneemt daarom juridische stappen en gaat naar het Commissariaat voor de Media om het advies te handhaven”, aldus de Programmaraad Utrecht Oost in een persbericht.

Ziggo heeft eerder al aangegeven dat de keuze om bepaalde televisiezenders te schrappen uit het analoge aanbod is gebaseerd op eigen marktonderzoek onder haar klanten. Daarnaast zegt Ziggo dat analoge televisie een aanvullende dienst is op haar digitale basisaanbod. In het digitale basisaanbod zijn in veel gevallen wel de zenders die door de diverse programmaraden zijn geadviseerd, opgenomen.