Documentaire rond hongertocht van DJ Leen Huisman op TV West

Op TV West is vandaag een documentaire te zijn rond de hongertocht van de destijds 13 jarige Leen Huisman. Huisman (85) is momenteel nog actief als DJ bij Radio West.

‘De hongertocht van Leentje Huisman’

In de Westdoc ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ wordt de barre fietstocht naar Groningen gereconstrueerd van ‘Ouwe Joekel’ Leen Huisman, de 85-jarige presentator van Radio West. Leen Huisman is met zijn 85 lentes de oudste presentator van 89.3 Radio West. Elke zondag presenteert hij het radioprogramma ‘De Ouwe Joekel’, waarin hij oude 78-toerenplaten uit zijn eigen archief draait. Doordeweeks is Leen ook vaak te vinden bij de omroep en wie weleens bij hem aan de lunchtafel heeft gezeten, weet dat hij de Tweede Wereldoorlog heel bewust heeft meegemaakt. Leen is negen jaar als de oorlog uitbreekt. Eén verhaal komt steeds terug… zijn hongertocht in het najaar van 1944.

“Afschuwelijke beproeving”

Voor het westen van Nederland was de winter van 1944-1945 een afschuwelijke beproeving. De Duitsers blokkeerden alle voedseltransporten naar West-Nederland. De bevrijding was in zicht (Zuid-Nederland was al bevrijd) maar door de blokkade stierven meer dan 20.000 Nederlanders de hongerdood. Veel mensen gingen op zoek naar voedsel en waagden zich lopend of fietsend naar het noorden van ons land.

Herinneringen

In de documentaire ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ neemt Ouwe Joekel Leen Huisman de kijker mee naar de meest indrukwekkende herinnering uit zijn jeugd. In 1944, vlak voor de hongerwinter, gaat de dertienjarige Leentje op zoek naar eten. Hij vertrekt vanuit Rotterdam met vier boterhammen op zak naar Nuis, een dorpje in de provincie Groningen. Leen legt in vijf dagen meer dan 250 kilometer af in zijn eentje. Na veel ontberingen, angst en honger komt hij aan. In de documentaire fietst Leen samen met presentator Johan Overdevest naar Nuis terug. Tijdens de reconstructie van deze tocht vertelt hij Johan over zijn herinneringen.

Uitzendtijden

Op zondag 1 mei is vanaf 17.00 uur op TV West de Westdoc ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ te zien. De documentaire wordt daarna om het uur herhaald. De regionale zender TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (onder meer Ziggo kanaal 30), via de website omroepwest.nl en de app voor mobiel en tablet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.