Drieluik ‘De zaak Menten’ van start bij Omroep Max op NPO 2

Vanavond is de eerste aflevering van het drieluik ‘De zaak Menten’ te zien bij Omroep Max op NPO 2. De serie is geregisseerd door Tim Oliehoek.

Hans Knoop

De serie is gebaseerd op het verhaal van journalist Hans Knoop. Knoop is hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent. Hij raakt langzaamaan persoonlijk betrokken bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen.

Menten

In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz.

Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in ’43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen. De zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Scenario

Het scenario is geschreven door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker. Deze is gebaseerd op het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

Cast

Onder anderen Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten). De Zaak Menten wordt geproduceerd door NL Film in samenwerking met Omroep MAX.

De eerste aflevering van het drieluik is vanavond, woensdag 23 november, om 20.25 uur te zien op NPO 2 bij Omroep Max. De serie is ook te zien via NPO Gemist.

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.