EBU helpt Griekse publieke omroep weer in de ether

astraDe ontslagen journalisten van de Griekse publieke omroep ERT kunnen opnieuw uitzenden dankzij de European Broadcasting Union (EBU). De koepel van Europese openbare omroepen zendt hun programma’s uit via satelliet en internet.

Schotelkijkers in Griekenland zelf, maar daarnaast ook in heel Europa, Azië en Oceanië, kunnen de uitzendingen van de ontslagen journalisten van de ERT bekijken. De Griekse regering had gedreigd met rechtszaken tegen al wie het signaal zou uitzenden. “Tot deze gisteren was de ERT-output enkel beschikbaar via een livestream op de website van de EBU”, zegt de EBU op zijn website. “Maar ingenieurs van de EBU hebben een omweg aangelegd om het ERT-signaal via het EBU-station in Athene uit te zenden.” Via de website van de EBU is te lezen hoe het signaal van de ERT kan worden ontvangen.

Bezetting hoofdkantoor
Honderden werknemers van de ERT blijven vrijdag het hoofdkantoor van de omroep in Athene bezetten. Dat gebeurt al voor de vierde dag op rij. De Griekse premier Antonis Samaras besloot dinsdag letterlijk de stekker uit de openbare omroep te trekken. “We zullen doorgaan met de bezetting tot de ERT weer open gaat”, zegt Nikos Tsimpidas, vakbondsvertegenwoordiger van de werknemers van de openbare omroep. Sinds de onderbreking van de programma’s dinsdagavond, zijn de werknemers en duizenden burgers naar de zetel van de omroep in een noordelijke buitenwijk van Athene getrokken om hem open te proberen houden.

NPO achter collega’s ERT
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schaart zich achter de collega’s van de Griekse zender ERT. De regering van Griekenland wil de omroep opheffen en daarna in afgeslankte vorm opnieuw oprichten, om geld te besparen. Dat besluit is „ondemocratisch en onprofessioneel” en „ondermijnt het bestaan van publieke media in Griekenland en hun onafhankelijkheid van de regering”, zeggen NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort en 49 collega’s uit 38 landen.

Protesten in Brussel
Voor de Griekse ambassade in Brussel hebben zo’n 100 journalisten actiegevoerd tegen de sluiting van de ERT, de Griekse openbare omroep. Ze overhandigden een petitie op de ambassade met de eis om de ERT zo snel mogelijk weer op te starten. (via oa Telegraaf, VRT, De Standaard, EBU)