ERT mag weer uitzenden van rechter

protestDe Raad van State in Griekenland heeft beslist dat de ERT, de Griekse openbare omroep, moet blijven uitzenden. Dit berichten diverse media vanavond. Volgens de uitspraak van de Raad van State moet de ERT opnieuw uitzenden in afwachting van de oprichting van een nieuwe Griekse staatsomroep. De sluiting op zich is niet onwettig verklaard, zoals de vakbonden, die de zaak voor de Raad hadden gebracht, gevraagd hadden. Er moet worden uitgezonden en aan berichtgeving worden gedaan onder bepaalde voorwaarden, zo luidt het.

In de regering is er onenigheid over de ERT-sluiting. Samaras en zijn coalitiepartners hielden vanavond crisisberaad. “Er zou een „noodprogrammering” kunnen komen die de uitzendingen van de gesloten Griekse staatsomroep ERT voortzet totdat er een nieuwe publieke zender is gevormd. Dit heeft de Griekse premier Antonis Samaras maandagavond voorgesteld tijdens crisisoverleg met de coalitiepartners van zijn Nieuwe Democratie.

De medewerkers van de omroep protesteerden tegen het besluit en spanden de rechtszaak aan. Intussen bleven zij programma’s uitzenden via internet. Toen de uitspraak bekend werd, was op de livestream te zien dat medewerkers luid applaudisseerden. (VRT/Telegraaf/NOS)