Erwin Kroll stopt definitief bij de NOS

nosErwin Kroll (62) stopt definitief als weerman bij de NOS. Na ruim 26 jaar het weer op televisie te hebben gepresenteerd, vindt hij het mooi geweest. Dit bericht de NOS in een persbericht.

Kroll heeft goed nagedacht over deze beslissing: “Ik heb nu 40 jaar gewerkt, waarvan ruim 26 voor de televisie. Ik vind het goed zo. Ik heb mijn werk, het vertellen over het weer, altijd heerlijk gevonden. Maar het bracht ook met zich mee dat ik een bekende Nederlander werd. Het op straat herkend worden, is iets waar ik eigenlijk nooit aan heb kunnen wennen. Hoe lief en aardig het Nederlandse publiek ook altijd voor me is geweest. De afgelopen periode ben ik buiten beeld gebleven om te kijken hoe me dat zou bevallen en ik voel me daar beter bij. Het is mooi geweest zo.”

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, benadrukt de grote waarde van Kroll voor de NOS, maar respecteert zijn keuze: “Erwin was een markante tv-persoonlijkheid die het weer, vaak met uitbundige handgebaren, bij de kijker en luisteraar thuis bracht. Hij had een hele eigen en herkenbare stijl die opviel en navolging kreeg. Dat hij erg geliefd was bij het publiek, bleek wel uit de vele hartverwarmende reacties die we de afgelopen maanden hebben ontvangen. We zullen Erwin als collega en vakman missen. Maar we gunnen hem ook de privacy, waar hij behoefte aan heeft.”

Oorspronkelijk wilde Erwin Kroll aardrijkskundeleraar worden, maar het liep anders. In 1973 kwam hij in dienst van het KNMI, waar hij na een paar jaar op de afdeling geofysica een opleiding meteorologie deed. Bij dat instituut was hij aanvankelijk luchtvaart-meteoroloog, tot hij zich in 1985 verder specialiseerde in de meteorologie. Een jaar later, op 8 april 1986, presenteerde hij zijn eerste weerbericht voor de NOS. In 1991 werd Erwin Kroll op een congres in Parijs uitgeroepen tot ‘meest communicatieve weerman ter wereld’. Daarnaast is hij verschillende keren gekozen tot populairste weerman van Nederland.