Europese rechter: fusie Ziggo en UPC is ongeldig

Het Europees Gerecht heeft de beslissing van de Europese Commissie om Ziggo en UPC te laten fuseren ongeldig verklaard. 

Klacht

Concurrent KPN had geklaagd over de fusie die eerder was goedgekeurd door de Europese Commissie. Volgens de rechter had het dagelijks bestuur van de EU meer rekening moeten houden met de mogelijke marktmacht van het sportkanaal dat UPC al bezat.

Besluit

Dat blijkt uit het besluit dat het Europees Hof van Justitie donderdag heeft bekendgemaakt waarover onder andere het FD bericht. KPN zegt blij te zijn met de uitspraak.

Sportzender

In de beoordeling van de overname heeft de Commissie volgens de rechter onvoldoende gekeken naar de markt voor betaalde sportkanalen. Liberty Global was ten tijde van de overname al eigenaar van Sport1. De Commissie eiste wel dat Liberty Global zijn eigen filmkanaal Film1 zou afstoten voor de overname van Ziggo. Het gefuseerde bedrijf mocht Sport1 echter houden. Daar is KPN het niet mee eens.

Ziggo biedt momenteel voor haar abonnees de sportzender Ziggo Sport aan zonder meerkosten in het digitale basispakket. Betaalzender Ziggo Sport Totaal is ook beschikbaar bij de kabelaar maar ook bij andere aanbieders.

Beroep

De Commissie kan nu nog in beroep gaan bij het Hof, de hoogste rechtsinstantie in Europa. Dan valt er waarschijnlijk pas in 2019 een definitieve beslissing.

Gevolgen

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de uitspraak op de fusie van Ziggo en UPC. Ziggo is inmiddels ook al weer onderdeel van een joint-venture met Vodafone: VodafoneZiggo.

“Deze beslissing heeft geen enkele invloed op de dagelijkse activiteiten van VodafoneZiggo. Wij gaan nu met de Commissie in overleg om de vervolgstappen te bespreken. We gaan ervan uit dat de Commissie een nieuwe beslissing neemt en dat die goedkeuring krijgt.”, aldus een woordvoerder tegenover website Tweakers.