Aantal Europese landen tegen afschaffen geoblocking tv-content

Verschillende Europese landen zijn bezig om te voorkomen dat er een voorstel van de Europese Commissie komt voor het afschaffen van geoblocking bij televisiecontent.

Geoblocking

Het gaat met name om situaties waarbij thans bij televisie-abonnementen hetzelfde zenderpakket op internet bekeken kan worden, maar dat zodra men de landsgrenzen overgaat, niet meer werkt. Denk aan Horizon Go, KPN ITV Online, KPN Play, Film1 Go, HBO Go, Fox Sports Go, Ziggo Sport Totaal Go, maar ook andere grote internationale operators als Sky en Canal+ bieden zulks in de verschillende landen waar ze actief zijn aan met de geoblocking-restrictie. Ook ‘open’ content is veelal onderhevig aan geoblocking.

Aantal landen tegen openstellen

Andrus Ansip, vice-voorzitter van de Europese Commissie beklaagde zich er over dat een aantal EU-lidstaten zich hardmaken voor operatoren die tegen het openstellen van de abonnementen in andere landen zijn. Het voorstel komt samen met een hervorming van de auteursrechtenregels. Mogelijk probeert de Europese Commissie als tussenweg te introduceren dat de geoblocking gelimiteerd wordt, en dat abonnees een beperkt aantal dagen gebruik kunnen maken van hun betaalde aanbod, denk bijvoorbeeld aan een maand.

Met name het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk zijn de grootste tegenstanders, ook Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië zouden tegen het openstellen van de digitale grenzen zijn.

Overgangsrecht

De Eurocommissaris stelde dat het voor de burgers en ook niet voor hemzelf leuk is. Een integraal voorstel voor auteursrechten zou er in de tweede helft van dit jaar komen. Het eerste voorstel tegen geoblocking zou in al in mei volgen, maar dat gaat dan alleen nog om online winkelen. Overigens is de verwachting dat als het voorstel er door zou komen er nog twee jaar overgangsrecht komt.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.