Extra uitzending RKK over aftreden paus op Nederland 2

Omroep RKK verzorgt maandagmiddag een extra uitzending van RKK Actueel op Nederland 2 in verband met het aftreden van paus Benedictus XVI. Dit bericht Nederland 2 op haar website vanmiddag.

Vanwege de extra uitzending, die van 16.30 uur tot 18.00 uur duurt, komen de programma Schepper & Co en Geloven op 2 te vervallen.

Paus Benedictus XVI heeft maandagochtend tijdens een consistorie in Vaticaanstad bekendgemaakt dat hij op 28 februari zal aftreden als Bisschop van Rome en Universeel Herder van de Katholieke Kerk. 

In een verklaring die paus Benedictus aan zijn broeders in het bisschopsambt stuurde, schrijft de paus dat zijn krachten, gezien zijn gevorderde leeftijd, hem niet meer in staat stellen om op verantwoorde wijze het Petrusambt uit te oefenen. De paus zegt dat hij de afgelopen maanden heeft gemerkt dat hij te zwak is om in deze snel veranderende wereld, de bediening die hem is toevertrouwd waar te maken. De Heilige Vader voegt daaraan toe dat hij dit besluit in “volle vrijheid” heeft genomen. Het is in de geschiedenis ongebruikelijk dat een paus aftreedt. In de Middeleeuwen kwam het heel soms voor, als gevolg van machtsstrijd. De laatste paus die vrijwillig zijn ambt neerlegde was paus Gregorius XII in 1415. Meer over het aftreden van de paus op de website van de RKK