Film1 mag minder Europese producties uitzenden van Commissariaat

Het Commissariaat voor de Media heeft Film1 gelijk gegeven aangaande een beperking van het verplichte percentage van Europese producties. Het Commissariaat snapt echter de betaalzender Film1 in enkele redenaties niet. Dit blijkt uit een eind maart bekend gemaakt besluit van het toezichtsorgaan.

Minder Europese producties

De Film1-zenders Premiere, Sundance, Action, Spotlight en Comedy & Kids hoeven tot en met 2018 slechts 30 % aan Europese producties uit te zenden. Volgens (EU) wetgeving dient dit 50 % te zijn. Bovendien krijgt Film1 proceskosten vergoed van 992 euro. Eerder besloot het Commissariaat voor de zenders Premiere, Action en Comedy & Kids het percentage voor 2015 en 2016 op 40 % te stellen en voor 2017 op 45 %. Premiere en Spotlight dienden in het oorspronkelijke besluit 50 % te behalen.

Uitzendlicenties

Film1 heeft sinds 2015 voor elk kanaal een eigen uitzendlicentie; daarvoor was dit een ‘gezamenlijke’ voor alle zenders. De betaalzender, die sinds 2015 in handen is van Sony Pictures (via 2Way Traffic Holding), heeft volgens het bedrijf recht op ontheffingen vanwege de aard van de zenders, ‘bijzondere economische omstandigheden’, en het niet kunnen verkrijgen van rechten voor Europese producties, alsmede niet geopenbaarde redenen.

Omdat uit de rapportages bleek dat Sundance en Spotlight eerder wel degelijk de verplichte percentages wist te halen, was de mediatoezichthouder eerder van mening dat dit wel zou kunnen en hanteerde voor de overige zenders een groeimodel te hanteren.

Nederlandse producties

Percentages Nederlandse producties werden en blijven op 0 gesteld. De filmzender stelde dat de businesscase van de betaalzenders alleen sluitend kan worden gemaakt door ‘bij de interesse van de abonnee’ aan te sluiten, met een ‘afspiegeling van wat recent in de Nederlandse bioscoop te zien is geweest’. Volgens Film1 was 70% daarbij Amerikaans product in 2013. Film1 noemde het onrealistisch te verwachten dat de zender 50 % Europese producties kan halen, noch op afzonderlijke kanalen, noch in zijn geheel. De betaalzender verwacht zelfs minder Europese films te programmeren dan in de afgelopen jaren.

Ook stelde de zender dat het Commissariaat voor de Media onterecht te worden vergeleken met startende zenders, aangezien de zenders al lange tijd bestaan. Film1 bestrijdt een groeimodel voor het programmeren van Europese films.

Verplichte programmaquota

De toezichthouder wijst Film1 (en anderen) er op dat de EU-wetgevers de verplichte programmaquota hebben ingevoerd om de productie en distributie van Europese producties te bevorderen, alsmede rendabel maken. Een volledige ontheffing is niet mogelijk, wel voor de eis van Nederlandse producties.

“Onbegrijpelijk”

De toezichthouder vindt de stelling van Film1 dat programmaquota in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de rechten van de Mens onbegrijpelijk, omdat Film1 er zelf voor gekozen heeft om op de Nederlandse markt actief te zijn en zich te focussen op Amerikaanse films. Alleen in bijzondere gevallen is het mogelijk af te wijken van de EU-quotaregels. Deze quotaregels – zo wijst het Commissariaat er op – zijn bij wet vastgelegd en via democratische weg tot stand gekomen. Ook snapt de toezichthouder de redenatie niet dat het algehele aanbod moet worden beschouwd, terwijl Film1 zelf er voor gekozen heeft afzonderlijke uitzendlicenties te verkrijgen.

Gelijk

Toch geeft de Nederlandse toezichthouder Film1 gelijk om deze ‘lineaire’ premium betaaltelevisiekanalen een lager percentage aan Europese quota toe te kennen. Ook vertrouwelijke gewijzigde marktomstandigheden, en andere nieuwe feiten met betrekking tot vertrouwelijke distributie-ontwikkelingen zijn volgens het Commissariaat hier de reden van. Voor de periode na 2018 dient Film1 opnieuw ontheffing te vragen.

HBO

Concurrent HBO Nederland zendt ten behoeve van haar drie Nederlandse zenders uit met een Tsjechische uitzendlicenties en valt daardoor buiten het toezicht van het Commissariaat voor de Media. Van de Tsjechische media-autoriteit hoeft HBO Nederland slechts 12% aan Europese producties uit te zenden. HBO Nederland is in handen van HBO (Time Warner) en Ziggo (Liberty Global).

Eén reactie

  1. Belachelijk dat er überhaupt een minimale eis is…. Daar moet een zender toch vrij in zijn, vind ik.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.