Flinke wijzigingen kunst- en cultuurprogrammering NPO 2

Bij de publieke televisiezender NPO 2 is de kunst- en cultuurprogrammering van de zender is flink op de schop gegaan. “Er wordt niet langer enkel over kunst en cultuur gepraat, de kijker moet het nu juist gaan beleven”, aldus de netmanager van de zender, Gijs van Beuzekom.

Vernieuwde donderdagavond

Het paradepaardje van NPO 2 is de vernieuwde donderdagavond waarop de kunst- en cultuurprogramma’s Het geheim van de meester (AVROTROS) en Volle zalen (AVROTROS) centraal staan. Volgens Van Beuzekom sluiten deze programma’s perfect aan bij het credo van NPO 2: “Show, don’t tell”. Hij legt uit: “Deze programma’s leven doordat ze een kijkje achter de schermen geven. Ze laten zien hoe kunst tot stand komt: van podiumkunsten tot een schilderij. Dat is inspirerender en creatiever dan enkel over een schilderij of optreden praten.”

‘De pennen zijn geslepen’

Het AVROTROS-programma De pennen zijn geslepen, vanaf donderdag 27 oktober te zien, gaat nog een stapje verder. Hierin worden bekende Nederlanders omgeschoold tot thrillerschrijver. Tegelijkertijd loopt een schrijfwedstrijd op internet. Dit nodigt amateurschrijvers uit om met het programma mee te doen en te laten zien wat ze in hun mars hebben. Dus geen boekbesprekingen meer, maar ontdekken hoe het is om zelf kunst te creëren.

Internet

Door internet actiever in NPO 2-programma’s te integreren hoopt Van Beuzekom een groter publiek te trekken. “Kunst en cultuur moet voor iedereen zijn, niet alleen de elite.” Het nieuwe NPO 2 heeft dan ook een uiteenlopend programma-aanbod: van Tuinen van verwondering (NTR) tot het verjaardagsconcert van de Jostiband (AVROTROS). “We hebben een diverse samenleving en daar moeten wij als publieke zender bij aansluiten”, vult de netmanager aan.

Belangstelling

Van Beuzekom merkt dat met deze veranderingen de belangstelling van verschillende omroepen is gewekt. “Voor AVROTROS en NTR is kunst en cultuur altijd al belangrijk geweest, maar nu krijgen ook andere omroepen interesse.” Volgens de NPO is het het nieuwe aanbod aan kunst- en cultuurprogramma’s hierdoor groter en meer divers. Toch hebben ze volgens Van Beuzekom één ding gemeen: “Het zijn programma’s waar mensen bij kunnen wegdromen en van kunnen genieten. Ik hoop dat het uiteindelijk mensen de ogen opent, inspireert en stimuleert.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.