Franse nieuwszender LCI mag ‘free to air’ de digitale ether in

LCI (La Chaine Info), de Franse nieuwszender die onderdeel is van de TF1 Groupe mag free to air uitzenden via DVB-T (TNT) in Frankrijk. De zender heeft er lang voor gepleit, toezichthouder CSA heeft er nu in toegestemd.

Invulling

LCI heeft moeten toezeggen niet meer dan 30 % van haar zendtijd te wijden aan journaaluitzendingen, minstens 30 % van de zendtijd te besteden aan gespecialiseerde informatieve magazines, alsmede tijdens primetime ook aandacht te besteden aan cultuur, internationaal nieuws, economie en de diversiteit van de Franse maatschappij.

Journaal

Gevolg van de programmatische verplichtingen is wel dat de nieuwszender slechts een (uitgebreid) journaal per uur kan uitzenden en op de halve uren slechts een overzicht van de headlines kan uitzenden. De zender heeft aangegeven vanaf 5 april vrij te ontvangen te zijn in de digitale ether in Frankrijk via kanaal 26. Het ligt daarbij ook in de lijn der verwachtingen dat LCI op de Astra1 free to air zal uitzenden. In Franstalig Belgie maakt LCI onderdeel uit van het TeleSat aanbod van M7 Group.

I>Tele wordt C News

De concurrerende nieuwszender I>Tele van de Groupe Canal+/Vivendi, zal per maart haar naam wijzigen in C News. Deze zender was oorspronkelijk ook een betaalzender, maar kon al in 2005 worden omgevormd tot een gratis te ontvangen zender via DVB-T (en sinds 2011 ook op satelliet vrij te ontvangen). Overigens hebben zowel nieuwszenders BFM TV (ook gratis via satelliet en DVB-T in Frankrijk) en I>Tele jarenlang protest aangetekend tegen een gratis beschikbaar LCI. Deze protesten zijn uiteindelijk afgewezen door CSA.

Tweets:

https://twitter.com/LCI/status/700731027073839104

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.