Free Press Unlimited komt met wekelijks jeugdjournaal voor Mexico

Vanaf vandaag, woensdag 5 oktober, kunnen kinderen in heel Mexico voor het eerst kijken naar hun eigen nieuwsprogramma ‘Vientos, Noticias que vuelan’ (Het vliegende nieuws). Het programma is opgezet door de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited en een landelijk netwerk van zenders, overheden, instituten en stichtingen. De lancering van het programma is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

35 miljoen kinderen

‘Vientos, Noticias que vuelan’ is het eerste jeugdjournaal voor kinderen van 7-12 jaar in Mexico. Hiermee hebben in een klap ruim 35 miljoen kinderen toegang tot nieuws, opinies en verhalen die voor hen begrijpelijk zijn. Het programma is onderdeel van het internationale netwerk van nieuwsprogramma’s voor kinderen en jongeren WADADA News for Kids.

Wekelijks

‘Vientos, Noticias que vuelan’ zal in eerste instantie wekelijks om half vier ‘s middags worden uitgezonden op de publieke zender Canal 22. Daarna volgt distributie via het netwerk van SPR, Sistema de Radiodifusión del Estado Mexicano, de digitale publieke TV in Mexico waardoor ook de jongeren in de rurale gebieden het jeugdjournaal kunnen ontvangen en zien. Het programma wordt gepresenteerd door Brenda Vasquez vanuit de provincie Chiapas.

Nog geen nieuwsprogramma voor jongeren

Achtentwintig procent van de bevolking in Mexico is onder de 14 jaar. Maar tot nu toe was er geen nieuwsprogramma voor deze jongeren. Juist voor deze enorme groep is het ontzettend belangrijk om thema’s als corruptie, ongelijkheid of de gevolgen van armoede en werkloosheid op een voor hen begrijpelijke manier te behandelen.

Free Press Unlimited

Jan-Willem Bult, hoofd Kinderen en Jongeren Media van Free Press Unlimited, is sinds eind 2014 betrokken bij de totstandkoming van het programma in Mexico. Dat gebeurde onder vaak moeilijke omstandigheden. “In 2014 terwijl we het plan aan het presenteren waren verdwenen er 43 studenten. Er staat voor kinderen in Mexico enorm veel op het spel en het allerbelangrijkste wat ze dan nodig hebben is betrouwbare en begrijpelijke informatie. Die is er nu met ‘¡Vientos! Noticias que vuelan’ ”, aldus Bult.

Internationaal

De 17 landen uit het netwerk van WADADA News for Kids wisselen nieuws, opinies en verhalen uit, zodat kinderen niet alleen meer te weten komen over hun eigen omgeving, maar ook leren over de levens van hun leeftijdgenoten in de rest van de wereld. Ruth Kronenbrug, directeur van Free Press Unlimited: “Free Press Unlimited zet over de hele wereld nieuwsprogramma’s voor kinderen en jongeren op om ze te informeren over de wereld om hen heen. Op deze manier krijgen kinderen de kans zich te ontwikkelen tot kritische denkers die volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

Tweets:

Video:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.