Griekse publieke omroep ERT weer in de ether

In Griekenland zijn vanmorgen, na 2 jaar afwezigheid, de uitzendingen herstart van de publieke omroep ERT. Twee jaar geleden werd de ERT uit de ether gehaald door de regering. De Griekse regering wilde voerde destijds bezuinigen door waarbij de uitzendingen van ERT stopgezet moesten worden. Prcies twee jaar geleden werden de uitzendingen van de ERT abrupt gestaakt. De ERT (Ellinikí Radiofonía Tileórasi) werd tijdelijk opgevolgd door de publieke zender NERIT (New Hellenic Radio, Internet and Television).

Uitzendingen weer gestart

Het nieuwe parlement in Athene heeft onlangs het akkoord gegeven om de uitzendingen van de ERT te hervatten. Om 6 uur vanochtend wisselde dan het logo van NERIT naar ERT, en volgde het nationale volkslied. De eerste uitzending was een nieuwsprogramma, gepresenteerd door twee journalisten die in 2013 hun ontslag kregen.

“Overwinning voor de democratie”

De Griekse premier Tsipras noemt de herstart van de ERT “een overwinning voor de democratie. De ERT zal volledig vrij van overheidsbemoeienis kunnen opereren, aldus de Griekse regering. ERT zendt uit met de televisiezenders ERT1, ERT2 en ERT3. De televisiezenders zijn gedeeltelijk via Internet te bekijken: http://www.ert.gr/