Het Groot Dictee der Nederlandse taal bij NTR op NPO 2

Vanavond, zaterdag 17 december, wordt ‘Het Groot Dictee der Nederlandse taal’ weer gehouden. Het dictee is vanaf 20.25 uur te zien bij de NTR op NPO 2.

Taalstrijd

Het wordt weer een strijd tussen Nederland en België, waarbij in de finale de beste speller van de Volkskrant een team vormt met de beste prominente Nederlander, en de beste speller van De Morgen vormt een team met de beste Vlaamse prominent. In de finale worden weer tien moeilijke woorden gespeld en het team dat de minste fouten maakt, is de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016.

A.F.Th. van der Heijden

De dicteetekst wordt dit jaar geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden. Hij treedt daarmee in de voetsporen van o.a. Gerrit Komrij (2009), Tommy Wieringa (2010), Arnon Grunberg (2011), Adriaan van Dis (2012), Kees van Kooten (2013), Bart Chabot (2014) en Lieve Joris (2015).

Jury

De jury bestaat uit voorzitter Annemarie Jorritsma, Ludo Permentier en de schrijver van het dictee A.F.Th. van der Heijden. De presentatie is in handen van Philip Freriks en Freek Braeckman.

Twitter

Na afloop van de uitzending verzorgt de redactie van het Groot Dictee, samen met een taaldeskundige, een Q&A op Twitter via #grootdictee. Er doen een groot aantal bekende Nederlanders en Vlamingen mee aan het dictee. Een overzicht is te vinden op de website van het programma.

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.