Hele Elfstedentocht 1985 op NPO Best

afstandsbedieningVandaag is het precies dertig jaar geleden dat de dertiende Elfstedentocht van start ging. De NOS zendt de Tocht der Tochten vandaag opnieuw uit. Het televisieverslag van de Elfstedentocht van 1985 is de hele zaterdag integraal te volgen op NPO Best.

‘It giet oan’, althans, op het themakanaal NPO Best. Daar wordt zaterdag vanaf 5.00 uur ’s ochtends het historische Studio Sport-verslag van de Elfstedentocht in 1985 in zijn geheel herhaald. De verslaggevers in Friesland zijn Mart Smeets, Evert ten Napel en Jan Stekelenburg en de centrale presentatie is in handen van Koos Postema.

8 miljoen Nederlanders voor de buis
Toen het in 1985 begon te dooien, geloofde bijna niemand meer in een Elfstedentocht, de Friese tocht die op dat moment al 22 lange jaren niet meer was verreden. Toen voorzitter Jan Sipkema de legendarische woorden ‘it sil heve’ (‘het gaat gebeuren’) sprak, was iedereen verbaasd. Ook de NOS was nauwelijks voorbereid op zo’n groot spektakel. Uiteindelijk werden de deelnemers geïmproviseerd in beeld gebracht; ruim 8 miljoen Nederlanders waren daar via de televisie getuige van. NPO Best is te ontvangen via diverse digitale televisiepakketten en via Internet: http://www.npo.nl/live/npo-best

Documentaire The Eleven Cities
Naast de integrale uitzending van de Elfstedentocht op NPO Best, wordt zaterdagochtend bij de KRO op NPO 1 de documentaire The Eleven Cities uitgezonden. De film schetst een beeld van de voorbereidingen op de tocht van 1985, de massale belangstelling voor het evenement en het zenuwslopende verloop. Bijzonder is de vastgelegde sfeer langs het traject waar het publiek de deelnemers tot het einde toe een hart onder de riem steekt.

  • Elfstedentocht 1985, zaterdag 21 februari, vanaf 5.00 uur, NPO Best
  • The Eleven Cities, zaterdag 21 februari, 7.40 uur, KRO, NPO 1