Holleeder in College Tour doet stof opwaaien

ntrDe komst van Willem Holleeder in het NTR-programma College Tour heeft veel stof doen opwaaien.  Ook de politiek houdt zich ermee bezig. Presentator Twan Huys is het oneens met de kritiek.

VVD: Absurd
VVD-Kamerlid Hennis noemt het absurd dat topcrimineel Willem Holleeder voor het tv-programma College Tour is uitgenodigd. Ze benadrukt dat de politiek geen oordeel heeft over tv-uitzendingen, maar vindt wel dat ze haar mening over de keuze van de NTR kan geven. “Het is absurd dat Holleeder zo´n podium krijgt. Hij krijgt de status van een cultheld”, aldus Hennis tegenover de NOS. “Wat de omroepen beslissen moeten ze zelf weten, maar als woordvoerder justitie mag ik er wel mijn mening over geven.”

D66 snapt kritiek niet
D66´er Verhoeven snapt de kritiek van sommige Kamerleden niet. “Is dat ook medialogica? Nu Holleeder op televisie komt, lijken veel politici ineens moeite te hebben met fundamenten van onze rechtsstaat.”

“Verheerlijking van crimineel”
Kees Sietsma, oud-hoofdinspecteur die de leiding over het politieonderzoek naar de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer had, ziet het geknuffel met de veroordeelde crimineel met lede ogen aan. „De media hebben hem altijd hoog geprezen, dit past daarbij. Het ergste is hierbij dat je onder jeugdigen een zekere mate van verheerlijking veroorzaakt. Zij zullen toch naar hem kijken en denken: dat heeft hij toch maar mooi geflikt.”, aldus Sietsma in De Telegraaf.

Twan Huys: oneens met kritiek
Presentator Twan Huys is het oneens met de kritiek op de keuze om crimineel Willem Holleeder een podium te geven in College Tour. Dat Holleeder wordt verheerlijkt door hem als gast uit te nodigen, noemt Huys tegenover Radio 1 ‘flauwekul’. Volgens Huys zijn er goede redenen om Holleeder uit te nodigen. ‘Willem Holleeder is in 1983 een van de ontvoerders geweest van Freddy Heineken en Ab Doderer, zoals iedereen weet, en daarna heeft hij in bijna 30 jaar tijd de Nederlandse misdaadscene vaak vertegenwoordigd op de voorpagina’s van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft.’

NTR geeft antwoorden
De NTR geeft op haar website een toelichting op de keuze om Holleeder als gast van College Tour uit te nodigen. De pagina vind je hier.