Italiaanse publieke omroep Rai breidt HD-aanbod uit via satelliet

De Italiaanse publieke omroep Rai heeft haar HD-aanbod via de satelliet sinds deze week sterk uitgebreid. Sinds deze week zijn ook Rai News 24, Rai Yoyo, Rai Gulp, Rai Storia en Rai Scuola in High Definition-kwaliteit (HD) te ontvangen is de satelliet. Dit bericht de Facebook-groep Rai1 back in NL op haar pagina.

Aanbod

Met de toevoeging van de genoemde zenders is nagenoeg het hele aanbod van de Rai in HD op de Hotbird-satelliet beschikbaar. Overigens kunnen alleen gebruikers van de zogeheten TivuSat smartcard deze HD-zenders ontvangen. Deze smartcard is officieel alleen beschikbaar voor diegenen die in Italië wonen, in de praktijk gebruiken ook velen de smartcard buiten Italië.

Zenders

Na aanschaf zijn er geen abonnementskosten. Rai 1, Rai 2, Rai 3, Rai 4, Rai 5, Rai Movie, Rai Premium en Rai Sport 1 waren al langer via satelliet in HD beschikbaar. In Italië worden Rai 1, Rai 2, Rai 3 en Rai Sport 1 ook in HD via de digitale ether uitgezonden; in specifieke regio’s ook Rai 4 en Rai Premium.

Instellen

Satellietkijkers dienden deze week hun ontvangers opnieuw in te stellen om ontvangst te houden, ook om de SD/Standaardkwaliteit-kanalen te blijven ontvangen.

4K

De Rai was eerder al gestart met Ultra HD/4K uitzendingen via Rai 4K die bij evenementen on air wordt gebracht (ook alleen met Tivusat-smartcard te zien).

De Rai begon in 2008 met HD-uitzendingen; Rai 1-Rai 2-Rai 3 kwamen in oktober 2013 in HD beschikbaar. De Nederlandse distributeurs bieden alleen de SD-versies van Rai-kanalen aan. Ook op internet is de Rai niet beschikbaar in HD-kwaliteit.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.