Italiaanse publieke omroep Rai in zee met voormalige Mediaset-distributeur MBPA

De Italiaanse publieke omroep Rai is (via het onderdeel Rai Com) in zee gegaan met MBPA ten behoeve van de Nederlandse distributie van Rai 1, Rai 2, Rai 3, Rai News 24, Rai Storia en Rai Scuola. Dit blijkt van de website van MBPA. MBPA, Media Bureau for Programming Advice, is het bureau van Andre Vroegindeweij uit het Zuid-Hollandse Achthuizen ten behoeve van het afsluiten van contracten met distributeurs.

Opvallende keuze

De keuze voor MBPA is een opvallende aangezien MBPA voor Nederland eerder samenwerkte met ChelloMedia en de kanalen die ChelloZone in Nederland voor distributie beschikbaar stelde. Daarbij hoorde destijds ook het commerciële Mediaset-kanaal Mediaset Italia dat thans door KPN alsmede Ziggo wordt uitgezonden en Rai 1 vervangen heeft. Mediaset is het mediabedrijf waar de mediamagnaat annex politicus Silvio Berlusconi de referent aandeelhouder van is.

Rai 1 verloor distributie in Nederland

ChelloZone was ten tijde van het afsluiten van distributie-overeenkomsten met UPC en KPN onderdeel van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC en nu ook het nieuwe Ziggo. Ziggo verwijderde Rai 1 begin april van dit jaar waarmee de publieke Italiaanse omroep al haar relevante Nederlandse distributie verloor en een actie voor de terugkeer van brede distributie van de Italiaanse publieke omroep werd opgezet. In 2014 heeft Liberty Global ChelloZone verkocht aan AMC Networks.

MBPA

Het contract dat Rai Com afsloot met MBPA voor de distributie van haar kanalen bevat naast de distributie van Rai 1, Rai 2, Rai 3 en de nieuwszender Rai News 24 ook de distributie van Rai Storia, de zender met documentaires en reportages over de geschiedenis en de educatieve zender Rai Scuola. MBPA is ook de vertegenwoordiger van de Franstalige internationale publieke zender TV5Monde.

Voor het akkoord met MBPA vertegenwoordigde Rai Com zichzelf ten behoeve van de distributie van de Rai-zenders in Nederland. Bij Rai Com is het opvallend dat er enkele mensen die voorheen bij Mediaset hebben gewerkt thans mede verantwoordelijk zijn voor de distributie van de Rai buiten Italië.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.