Italië: Zenders Mediaset per 7 september gecodeerd op satelliet

Mediaset gaat per 7 september de signalen van haar hoofdzenders Rete 4, Canale 5 en Italia 1 coderen.

“Niet gratis voor andere operatoren”

De Mediaset-zenders zenden sinds hun komst op de Hotbird (circa 20 jaar geleden), vrij uit. Het mediabedrijf waar mediamagnaat en politicus Silvio Berlusconi de grootste aandeelhouder van is, doet dit naar eigen zeggen omdat het haar signalen niet gratis beschikbaar wil stellen aan andere operatoren. Het verwijst de kijkers in Italia naar TivuSat, de gratis service om met een smartcard naar free to view kanalen te kijken. Buiten Italië zijn de Mediaset-zenders officieel dan niet meer beschikbaar via satelliet. De nieuwszender Mediaset TGCom24 zal waarschijnlijk wel vrij beschikbaar blijven. De publieke zenders Rai 1, Rai 2 en Rai 3 blijven ook ongecodeerd op satelliet uitzenden.

TivuSat

De TivuSat-smartcard is officieel alleen beschikbaar voor diegenen die in Italië wonen, en het kijk- en luistergeld betalen (‘canone Rai’). Veel Italianen buiten Italië hebben een dergelijke smartcard dankzij familie. Ook satelliethandelaren bieden deze smartcard in Nederland – veelal niet legaal – aan. De smartcard is overigens alleen beschikbaar in combinatie met een ontvanger of CI module (en kost met een module al snel 80 euro). Met een TivuSat-smartcard kan ook gekeken worden naar zenders als La7, La7d, MTV Italia, LaEffe, Cielo, Giallo, Focus, DMax, Deejay TV, de HD-versies van Rai 1-2-3, alsmede de Rai-zenders Rai 4, Rai 5, Rai Premium, Rai Movie en de Mediaset-themazenders Italia 2, Mediaset Extra, Iris, Cartoonito, Boing, Topcrime en La5. Tot nu toe waren slechts enkele programma’s van Rete 4, Canale 5 en Italia 1 niet te zien.

Conflict

De achtergrond van de plotselinge volledige codering van de belangrijkste Italiaanse commerciële zenders is volgens de Italiaanse site DigitalNews een conflict tussen Mediaset en Sky Italia. De 4,725 miljoen abonnees van Sky kunnen weliswaar nog met een DVB-T digital key in Italië de Mediaset-zenders zien, maar standaard zullen de Mediaset-zenders niet meer te zien zijn bij deze groep kijkers.

Mediaset verklaarde “het is niet mogelijk dat andere operatoren zonder iets te betalen onze signalen gebruiken. Mediaset heeft getracht een akkoord te bereiken, maar dit is niet mogelijk gebleken.” Meer dan 2 miljoen huishoudens hebben al een TivuSat smarftcard (niet compatible met Sky Italia’s technologie).

De Mediaset-zenders hebben in Italië een marktaandeel van 32,5 % (de Rai 37,5 %)(24 uur per dag, gemiddeld 2014). In Italië gebruikt volgens toezichthouder AGCOM eind 2014 circa 35% van de huishoudens satellietontvangst. Zo’n 85 % van de huishoudens gebruikt vrije ontvangst via de digitale ether.

Van de website http://www.programmisat.it/ :

mediaset7settembre

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.