Jasper van Dijk (SP): NPO moet besluit Sesamstraat terugdraaien

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vindt dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) gesprek moet gaan met de NPO om het besluit om kinderprogramma Sesamstraat van de reguliere zender te halen terug te draaien.

Sesamstraat wordt ingeruild voor ‘Tijd voor MAX’

Vanaf 1 januari zal de avonduitzending van Sesamstraat, een herhaling van de ochtendshow op NPO Zappelin, niet meer op NPO 1 te zien zijn. “Met de nieuwe programmering zorgen we dat ons publiek –zowel jong als oud- zo goed mogelijk van al onze programma’s kan genieten. Daarbij houden we rekening met het kijkgedrag van de verschillende doelgroepen. Tijd voor Max verhuist van NPO 2 naar NPO 1 omdat er op dat moment ook heel veel ouderen voor de televisie zitten.”,aldus de NPO in een persbericht.

Kijkcijfers

De NPO geeft aan dat de ochtenduitzending van Sesamstraat op NPO Zappelin in de doelgroep (3 tot 5 jaar) beter bekeken wordt dan de avonduitzending op NPO 1 in diezelfde doelgroep (40% in de ochtend tegen 15% in de avond). “Daarnaast hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kindertelevisie en in de kanalen waar de kinderprogrammering te zien is. Dat werpt zijn vruchten af. Sinds een aantal jaren is NPO Zapp(elin) de grootste kinderzender van Nederland en kinderen weten ons ook online heel goed te vinden. De NPO Zappelin app is bijvoorbeeld 700.000 keer gedownload.”,aldus de NPO..

“Onbegrijpelijk”

Jasper van Dijk over het besluit van de NPO: “Een onbegrijpelijk besluit van de managers uit Hilversum die zich blindstaren op kijkcijfers”, stelt hij. “Dekker moet een stevig gesprek aangaan met de NPO om dit besluit terug te draaien. Het is aan Dekker om deze fout te herstellen.”, aldus Van Dijk tegenover NU.nl. Ook D66 heeft vragen over de kwestie. “Er waait een commerciële wind in Hilversum”, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de staatssecretaris. Die wilde geen puur amusement meer, maar intussen verdwijnen allerlei culturele en educatieve programma’s.”

“De nek omgedraaid”

Aart Staartjes, die al decennia Meneer Aart speelt in Sesamstraat, liet donderdag al weten tegenover HP/De Tijd dat het programma “de nek wordt omgedraaid”. Helemaal verbaasd is hij overigens niet. “Ik heb zoiets als dit wel gevreesd natuurlijk. Ik heb nog niet zo lang geleden inlichtingen proberen te winnen bij de NPO over het voortbestaan van Sesamstraat, maar ik kreeg botweg geen antwoord. Dat had me natuurlijk al aan het denken moeten zetten.”

Actie

Inmiddels zijn er op Internet al diverse acties gestart door ontevreden kijkers van Sesamstraat om het kinderprogramma te behouden op Internet. De Facebook-pagina “Sesamstraat moet blijven” had vanmorgen al 1500 likes.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.