Joyne kondigt komst nieuw satellietpakket aan

Joyne heeft maandag middels een persbericht aangekondigd medio april te willen starten met nieuw televisie-aanbod via satelliet. Joyne blijkt een initiatief te zijn van Peter van der Meer (van Megros uit Drachten), Rolf Edens (van Arob Antennebouw uit Siegerswoude) en Hans Brunas (van Rian uit Waalre). Joyne is gevestigd in Drachten. Het bedrijf is daarbij ook in gesprek met een financiële investeerder om investeringskosten te kunnen dragen.

“Gewoon doen”

Joyne wil werken onder het motto ‘gewoon doen’ en zegt geen ‘fratsen’ te hanteren maar ‘samen met verschillende dealers, gewoon klanten goed helpen zoals het hoort’. Tijdens een caravanbeurs in Leeuwarden is de afgelopen dagen het nieuwe merk geïntroduceerd.

Aanbod

Er zijn nog geen details bekend over het aanbod, de gekozen technieken en prijzen, anders dan dat de aanbieder zegt voor recreanten en thuisgebruik een ‘betaalbaar’ aanbod te wensen. Wederverkoop behoort daarbij tot de opties. Het bedrijf is met verschillende partijen in gesprek en hoopt de komende tijd met meer concrete informatie te komen.

Concurrentie voor Canal Digitaal

Canal Digitaal (en haar voorgangers) bestaat sinds 1 juli 1996 als de enige satellietprovider van Nederland. Via M7 Group SA (en CDS Topco BV) is het bedrijf voor de meerderheid in handen van private equity bedrijf Astorg Partners met Providence Equity (eveneens private equity) en Airbridge (van oprichters Hans Wolfert en Cees Bohnenn) als minderheidsaandeelhouders.

M7 Group

M7 Group geeft al enige jaren geen abonneecijfers prijs. Het aanbod van Canal Digitaal wordt hoofdzakelijk via de Astra3B uitgezonden waarbij via de Astra1 ook een aantal zenders wordt uitgezonden (een migratie van het gros van het aanbod naar de Astra1 is vorig jaar afgerond), waarbij zowel de Nagravision/Mediaguard als de Viaccess Orca codering wordt ingezet en via een koopmodel gewerkt wordt.Vorig jaar is Canal Digitaal gestart met interactieve ontvangers met Viaccess Orca codering waarbij ook via internet signalen worden geleverd.

Huishoudens

Volgens de Stichting Kijkonderzoek zouden 4,3 % van de Nederlandse huishoudens via satellietontvangst televisie kijken in Nederland, wat neerkomt op circa 330.000 satelliethuishoudens. M7 Group richt zich naast Canal Digitaal ook op de internetprovider Online die ook televisie via IPTV aanbiedt.

België

Het zou de eerste keer zijn dat Canal Digitaal in Nederland concurrentie verkrijgt. In België was Mobistar (thans Orange) van oktober 2010 tot september 2013 wederverkoper van de M7 Group-providers TV Vlaanderen en TeleSat. Op haar hoogtepunt telde Mobistar circa 35.000 satelliet-tv klanten, onvoldoende voor een rendabele activiteit. Onduidelijk is of M7 Group ook de leverancier zal worden van Joyne.