Kanalen Film1 alleen nog in HD-kwaliteit te zien bij Ziggo

Kabelaar Ziggo geeft de televisiezenders van Film1 alleen nog door in HD-kwaliteit. Sinds 2 maart zijn de uitzendingen in standaardkwaliteit (SD) gestaakt door de kabelaar.

Capaciteit

Ziggo heeft enige tijd geleden al aangekondigd dat op termijn de uitzendingen van een aantal premium televisiezenders in standaardkwaliteit gestaakt gaan worden. De kabelaar wil met het stopzetten van de uitzendingen in SD-kwaliteit capaciteit vrijmaken om meer zenders in HD-kwaliteit door te geven.

Doorgifte

Ziggo geeft tot op heden van elke televisiezender die in HD-kwaliteit (MPEG-4-standaard) wordt uitgezonden ook nog een versie in SD-kwaliteit (MPEG-2-standaard) door. Aangezien er in het voormalige Casema/@Home-gebied nog veel digitale televisie-ontvangers bij abonnees staan die het HD-signaal niet kunnen ontvangen geeft Ziggo deze signalen “dubbel” door.

UPC

In het voormalige UPC-gebied speelt dit probleem niet omdat alle digitale ontvangers daar in bruikleen zijn er geen ontvangers meer zijn die geen HD-signaal kunnen ontvangen.

Film1

Met ingang van 2 maart is Ziggo begonnen met het gedeeltelijk uitfaseren van zenders in SD-kwaliteit waarbij ook een HD-signaal wordt doorgegeven. De kanalen van Film 1 in SD-kwaliteit zijn met ingang van 2 maart niet meer beschikbaar. De verwachting is dat in de komende periode ook de SD-kanalen van FOX Sports worden gestaakt.

MPEG4

Daarnaast gaat de kabelaar zenders in premium pakketten (Hindi, Turks, Movies & Series  XL, etc) die momenteel alleen in SD-kwaliteit worden uitgezonden omzetten van de MPEG2-standaard naar de MPEG-4-standaard. Om de MPEG-4-standaard te ontvangen is ook een HD-ontvanger nodig. Het uitzenden van de zenders in MPEG-4-standaard neemt minder bandbreedte in op het netwerk van de kabelaar.

Website

Via een speciale website kunnen abonnees die nog een SD-ontvanger bezitten en bepaalde kanalen niet meer kunnen ontvangen een nieuwe ontvanger tegen gunstige voorwaarden verkrijgen.