Kleine publieke omroepen blij met garantie voortbestaan

npoDe levensbeschouwelijke publieke omroepen zijn blij dat het nieuwe kabinet heeft besloten dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel. Het regeerakkoord is op dat punt heel helder. De kleine publieke omroepen (2.42-omroepen) IKON, HUMAN, RKK, BOS, OHM, Joodse Omroep en ZvK zijn van belang en worden ondergebracht bij bestaande omroeporganisaties. Dit besluit was al genomen door het vorige kabinet en wordt nu dus overgenomen in het regeerakkoord. Hiermee is het voortbestaan van de kleine publieke omroepen gegarandeerd. Wel maken de omroepen zich zorgen over hun financiering.

De wijze waarop de financiering geregeld is, verandert als het aan het nieuwe kabinet ligt. De kleine publieke omroepen worden dan niet meer geoormerkt door de overheid gefinancierd. “Logisch gevolg van het regeerakkoord is dat wij straks net als alle andere omroepen geld krijgen van de NPO”, zegt Bert Janssens van HUMAN. “Waar het geld vandaan komt is in feite niet van belang. Het gaat om het maken van onze onderscheidende publieke programmering.”

De kleine publieke omroepen zijn vooral blij dat duidelijk is dat hun voortbestaan niet ter discussie staat. IKON-bestuurder Ton F. van Dijk: “We kunnen nu weer vooruit kijken en ons volledig gaan concentreren op het maken van onze succesvolle programma’s zoals Het Vermoeden.”

Volgens Alfred Edelstein van de Joodse Omroep leveren de kleine omroepen een “fundamentele bijdrage aan de maatschappelijke diversiteit van de publieke omroep die niet gemist kan worden”. De kleine publieke omroepen hebben hun bedrijfsmatige activiteiten gedeeltelijk ondergebracht bij KRO, VPRO en NTR. “Dit leidt tot besparing van overheadkosten en zorgt ervoor dat er meer geld beschikbaar is voor het maken van programma’s. De IKON maakt bijvoorbeeld ieder jaar 20 nieuwe levensbeschouwelijke documentaires die van groot belang zijn voor de publieke omroep als geheel. Dat wil ook het nieuwe kabinet behouden. Een goede zaak”, aldus Van Dijk. (via IKON/Kerknieuws.nl)