Kort medianieuws 12 maart 2012

 • vrtFrank Deboosere is vandaag 25 jaar weerman voor de Vlaamse openbare omroep VRT. Hij had gehoopt de verjaardag onopgemerkt voorbij te laten gaan, maar dat was buiten zijn collega’s gerekend. Op alle VRT-radiozenders werd er vanochtend aandacht aan besteed. Lees verder.
 • CNN staat op het punt om techblog Mashable over te nemen voor 200 miljoen dollar. Dat claimt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron. De overname moet dinsdag bekend worden gemaakt. Mashable bestaat sinds 2005. Lees verder.
 • Via de grote Nederlandse kabelaars zijn inmiddels honderden (inter-)nationale televisiezenders te ontvangen. Bekende zoals Eurosport, RTL en Discovery, maar ook veel vrij onbekende als Fox Türk, Zone Reality en 192TV. Maar waarom ontbreken grote zenders van onze buurlanden zoals het Vlaamse VTM en het Britse Channel 4? Lees verder.
 • In het vierde kwartaal van 2011 is het aantal vaste telefoonaansluitingen met 31.000 gegroeid tot 6 miljoen. De groei is afkomstig van internetbellen. Dat maakte onderzoeksbureau Telecompaper maandag bekend. Lees verder.
 • Hoofdredacteur Beau Monde, John Lukken, start op 1 juni als hoofdredacteur van Veronica Magazine. Lees verder.
 • Telfort voert in april enkele wijzigingen door in het aanbod van IP TV. De tien belangrijkste Nederlandse zenders worden in HD doorgegeven. Er kan een tweede aansluiting op worden besteld. Het nieuwe ‘Opnemen pakket’ vervangt de huidige gratis opnamefunctionaliteit. Het biedt een EPG op pc/mac en iOS of Android tablet, de mogelijkheid om meerdere programma’s op te nemen. Het pakket kost 5 euro per maand, maar is tot en met april volgend jaar gratis.
 • De Belgische oud‐sportjournalist Herman Jacquemijns overleden. Herman Jacquemijns begon zijn carrière bij Het Nieuwsblad en de openbareomroep, waar hij werkte als sportjournalist, sportchef en producer van dezondagnamiddagshow Binnen & buiten. Lees verder
 • De nieuwe Connected TV-diensten zullen naar verwachting de komende jaren een grote opmars maken in de huiskamer. Dat blijkt uit de laatste kwartaalmonitor Digitale TV. Hoewel de verkoop van nieuwe televisies in 2011 is gedaald naar 1,7 miljoen (9% minder dan in 2010), is het gebruik van nieuwe diensten die nieuwe televisietoestellen en abonnementen bieden, zoals het gebruik van video on demand diensten, gegroeid. Lees verder.
 • De Nederlandse VoIP-markt groeit, dankzij de kabel. Het aantal VoIP-bellers via DSL is stabiel, terwijl de traditionele telefonie instort. Lees verder.
 • Het hoger beroep van XS4All en Ziggo tegen de Pirate Bay-blokkade gaat op 17 april van start, met slechts het indienen van de bezwaren. “Ik verwacht pas in 2013 een eerste zitting.” Lees verder.
 • De restauratie van de monumentale vloer van het zendgebouw van Radio Kootwijk in het gelijknamige dorp is klaar. Lees verder.
 • Gemeenteraden in Oost-Nederland vergaderen in het geheim over de verkoop van Cogas-aandelen. Dat kabel- en energiebedrijf heeft flink veel geld nodig om in de hevige strijd met Reggefiber versneld glasvezel aan te kunnen leggen. Lees verder.
 • Het is vanaf woensdag niet meer mogelijk om t-shirts te kopen met daarop een karikatuur en uitspraak van René van der Gijp. Namens Sport-Promotion, belangenbehartiger van René van der Gijp, heeft een advocaat Shirtwinkel Halvegaren.nl gesommeerd om de verkoop van de shirts uiterlijk woensdag 14 maart om 14.00 uur te staken. De betreffende shirts worden ook verkocht via SigaarSnor.blogspot.com. Lees verder.