KPN: Digitenne in juli 2019 in heel Nederland omgezet naar DVB-T2

De uitrol van de nieuwe uitzendnorm DVB-T2 bij Digitenne van KPN is in juli 2019 helemaal afgerond. Dit blijkt uit een planning die het telecombedrijf bekend heeft gemaakt.

Nieuwe uitzendtechniek

KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden.

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is. Voor de ontvangst van de nieuwe norm zijn er wel nieuwe ontvangers nodig. KPN is momenteel bezig met een omruilprogramma.

Eerste regio

KPN heeft in Groningen en Drenthe begin oktober het Digitenne-signaal omgezet van DVB-T naar de nieuwe norm DVB-T2. Het is de eerste regio die door KPN wordt omgezet naar dit nieuwe signaal. In eerste instantie was het de bedoeling dat rond april 2019 het gehele land kon beschikken over het DVB-T2 signaal van Digitenne. Nu heeft KPN de planning bijgesteld tot juli 2019.

Volgende fase

Op 12 februari wordt in delen van Utrecht, geheel Gelderland en Overijssel het signaal omgezet naar de nieuwe norm DVB-T2. Op 26 februari wordt dit uitgevoerd in Friesland. Op 12 maart zijn Noord-Brabant en Zeeland aan de beurt. In Limburg wordt het signaal in april 2019 omgezet en de Randstad volgt dan in juli.

Afbeelding:

(bron KPN)