KRO De Reünie: Elfstedentocht helden

kroEen speciale aflevering van ‘KRO De Reünie’ vanavond (20.20 uur, Nederland 1). Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ‘de Hel van ’63’ werd geschaatst. Samen met wedstrijdrijders, toerrijders, organisatoren van de Elfstedentocht en de winnaar van 1997 Henk Angenent, blikt presentator Rob Kamphues terug op de Elfstedentochten van de afgelopen eeuw.

Vrijwel alle reünisten in deze aflevering speelden een rol in de meest recente Elfstedentocht van 1997. Velen van hen presteerden ook in eerdere edities.

Rob Kamphues ging samen met Henk Kroes, de ijsmeester van 1985 & 1986, terug naar de plek waar de beslissing voor de tocht van 1985 werd genomen. De tocht die bijna mis ging, omdat de dooi inzette en de Elfstedentocht eerder gestopt moest worden, waardoor duizenden schaatsers hun Elfstedenkruisje misliepen.

Ontroerend is het verhaal van Jan Roelof Kruithof. Die elf maal een Alternatieve Elfstedentocht won, maar voor wie de tocht van 1985 net te laat kwam. Zijn vrouw Jantina, zijn grootste supporter moedigde hem aan bij iedere wedstrijd. Al vroor het 20 graden; zij stond voor hem klaar. Nu zijn de rollen omgedraaid; is hij er voor haar. Want Jantina is ziek en wordt niet meer beter. Samen met Rob Kamphues kijkt hij terug op zijn indrukwekkende carrière, en vertelt hij hoe hij 24-uur per dag voor Jantina zorgt.

Rob Kamphues ontkomt er zelf ook niet aan; ook hij moet afzien. Samen met de winnaar van ’97, Henk Angenent, fietst hij een stuk mee met de schaatsploeg die Henk tegenwoordig traint. Hoe is het de winnaar na de tocht vergaan? In hoeverre heeft het zijn leven veranderd? Staat hij nog steeds op de schaats?

Dat de schaatsers alles over hadden voor het welbegeerde Elfstedenkruisje, blijkt wel uit de verhalen van schaatslegende Jan Uitham. Hij heeft er zes uitgereden, en wist na een valpartij de finish in 1997 met een gebroken heup te halen.

KRO De Reünie, zondagavond 20 januari, 20.20 uur, Nederland 1. Meer informatie via: http://reunie.kro.nl/