“Nederlanders minder gehecht aan traditioneel tv-abonnement”

Steeds minder Nederlanders vinden het nog nodig om vast te houden aan hun traditionele, lineaire tv-abonnement, blijkt uit onderzoek van TelecompaperHet aantal huishoudens dat niet van plan is om hun huidige tv-abonnement in te ruilen voor een OTT(over-the-top)-variant , lag in het eerste kwartaal van 2017 op 41 procent. Twee jaar geleden, in het eerste kwartaal van 2015, gaf een veel groter percentage van 59 procent aan hun huidige tv-abonnement niet op te willen zeggen.

Live tv-kijken

De belangrijkste reden om vast te willen houden aan het huidige televisieabonnement is vanwege de mogelijkheid om lineair of live tv te kunnen kijken naar alle beschikbare zenders, zo blijkt uit een rondvraag onder respondenten van het Telecompaper Consumer Panel.

Opzeggen

Wordt er gekeken naar hoeveel huishoudens in ieder geval van plan is om het abonnement op te zeggen om dan online tv-content te bekijken, dan verwacht 5 procent het huidige abonnement binnen 12 maanden op te zeggen. Dezelfde percentages gelden voor het opzeggen binnen twee jaar en opzeggen op een later moment dan over twee jaar.

Kleiner abonnement

In hetzelfde onderzoek werd respondenten, gevraagd die eerder aan hadden gegeven niet met het tv-abonnement te stoppen, of men dan wel een beperkt televisiepakket zou willen afnemen (met alleen de belangrijkste Nederlandse zenders). Van de gezinnen met kinderen gaf 12 procent aan geen kleiner tv-abonnement te nemen, omdat men ook buitenlandse zenders wil kunnen kijken. Van de respondenten zonder kinderen heeft 17 procent om dezelfde reden aangegeven geen verkleind tv-abonnement te nemen.