Netflix breekt ook door in huiskamers Vlaanderen

Steeds meer Vlamingen hebben een abonnement op de streamingdienst Netflix. Dit blijkt uit cijfers van de Digimeter. De Vlaamse openbare omroep VRT heeft de cijfers van de Digimeter ingezien.

Meer dan 30 procent

In 2017 had zo’n 20 procent toegang tot Netflix, in 2018 is dit percentage gegroeid tot meer dan 30 procent zo blijkt uit de cijfers. De Digimeter van onderzoeksbureau Imec peilt elk jaar bij meer dan 4.500 Vlamingen naar hun mediagebruik.

Jongeren

In elke leeftijdsgroep is de stijging aanzienlijk, maar vooral bij de twintigers en dertigers is de verovering compleet. Meer dan de helft van de -34-jarigen kijkt vandaag al af en toe naar Netflix-series en -films. Bijna een derde van die groep doet dat zelfs dagelijks.

Aanvulling

Voor de traditionele tv-baas die nu zijn of haar kraagje voelt spannen, heeft de Digimeter toch ook een opsteker: “Netflix kannibaliseert niet op het bestaande tv-aanbod. Het komt erbovenop“, zegt professor en media-expert Lieven De Marez van de universiteit van Gent. “De streamingdienst is de drijvende kracht achter een veranderend kijkpatroon. Jongeren zappen niet meer zozeer tussen zenders, maar wel tussen platformen en schermen. Daar zet deze dienst de toon. Je betaalt 10 euro voor een pakketje bovenop je klassieke televisie-abonnement en het werkt met een bijzonder groot gebruiksgemak.“, aldus De Marez.

Meer cijfers zijn te vinden op de website van de VRT.

Sociale media: