Nieuwe Mediawet: Stekker uit West-Brabantse Mediacentrum

De publieke regionale omroep Omroep Brabant en dagblad BN DeStem stoppen vanaf december hun samenwerking in het West-Brabantse Mediacentrum. Het mediacentrum werd twee jaar geleden opgericht.

Nieuwe Mediawet

Voornaamste reden voor het beëindigen van de samenwerking is de nieuwe Mediawet die geen ruimte biedt voor publiek private samenwerking in de journalistiek. Publieke omroepen die zijn gefinancierd met belastinggeld, mogen niet meewerken aan het maken van winst door een commerciële partij. Het besluit om de samenwerking na twee jaar te beëindigen is met ‘pijn in het hart’ genomen.

Geen verdienmodel

“Er is veel geïnvesteerd in de samenwerking en het was mooi geweest wanneer deze een structurele basis had kunnen krijgen”, legt hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant uit in een persbericht. Kranten mogen op hun websites bijvoorbeeld geen filmpjes van regionale omroepen zetten als ze daarmee geld verdienen. “Dan riskeren wij een boete”, zegt Lemckert. “Er is dus geen verdienmodel.”

Krachtenbundeling

De krachtenbundeling begon in september 2012 als experiment met financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Belangrijkste doel van het Mediacentrum was om de regionale journalistiek een kwaliteitsimpuls te geven en om te bekijken hoe regionale media in de toekomst met elkaar kunnen samenwerken. Journalisten van BN DeStem en Omroep Brabant werkten twee jaar lang in het Mediacentrum samen op het gebied van het zogenoemde ‘eerste-lijns nieuws’. Het ging daarbij voornamelijk om het verwerken van persberichten en 112-nieuws.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.