NOS betreurt uitlekken tekst kersttoespraak

nos“De NOS betreurt het buitengewoon dat de tekst van de kersttoespraak is uitgelekt.”. Dat bericht de NOS in een persbericht vandaag naar aanleiding van het vroegtijdig uitlekken van de tekst van de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander.

“De tekst is in de loop van de ochtend naar de NPO, Nederlandse Publieke Omroep, gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888 ten behoeve van doven en slechthorenden. Zoals het er nu jaar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt. Nogmaals we betreuren dit heel erg en zullen verder uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.”, aldus de NOS.

 

“Geen hack”
Experts op Internet verbazen zich over het feit dat de NPO zich beroept op de term “gehackt” in het persbericht. De tekst stond immers onbeveiligd op een server van de NPO. Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die ook vorig jaar het lek ontdekte. “Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet-beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning”, zegt hij tegenover NU.nl. “Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is.”

Na het uitlekken van de vorige kersttoespraak werd er onderzoek gedaan naar de oorzaak daarvan. De conclusies van dat onderzoek waren dat de procedures moesten worden aangepast. Roeleveld probeert met zijn actie een statement te maken. “Nu is het de kersttoespraak, maar de volgende keer is het misschien wel een ander belangrijk document.” Na de ontdekking van Roeleveld blijkt ook de ondertiteling van andere kersttoespraken op de site van de publieke omroep te vinden.

“Onvoorstelbaar stom”
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt het ‘onvoorstelbaar stom’ dat de kersttoespraak van koning Willem-Alexander voortijdig op een website van de publieke omroep te vinden was. De NOS had volgens de RVD tegen de afspraken in de tekst toch klaargezet op een server. ‘Dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet na het uitlekken van de video van de koningin vorig jaar’, aldus directeur-generaal Henk Brons van de RVD in een reactie.

Troost
Willem-Alexander staat stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukt hij het verliezen van dierbaren. Kerst is volgens hem “een moment voor bezinning op ons bestaan.” De toespraak is hier terug te zien: http://nos.nl/koningshuis/video/590659-koning-stelt-verbinding-centraal.html