NOS doet verslag van Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore

nosKoningin Beatrix legt twee staatsbezoeken af aan kleine landen in Zuidoost-Azië. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima begeleiden haar op haar reis. De NOS doet verslag van deze reis

Tegelijkertijd reist een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven naar beide staten. Op 21 en 22 januari staat een staatsbezoek aan het sultanaat Brunei Darussalam op het programma, gevolgd door een staatsbezoek aan de republiek Singapore op 24 en 25 januari. In NOS De koningin in Brunei en Singapore is een verslag van beide bezoeken te zien.

Gastheer in het oliestaatje Brunei is sultan en staatshoofd Haji Hassanal Bolkiah, een vermogend man die in 2011 een bezoek bracht aan Nederland om te praten over economische samenwerking. Koningin Beatrix ontving hem destijds samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima op Paleis Noordeinde in Den Haag. In Brunei wordt onder meer een vaartocht gemaakt over de Brunei-rivier en een bezoek gebracht aan het op palen gebouwde waterdorp Kampong Ayer.. Ook is een bezoek voorzien aan de in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Tropen georganiseerde fototentoonstelling ‘Brunei and the Dutch’.

Op uitnodiging van president Tony Tan Keng Yam vindt op 24 en 25 januari het staatsbezoek aan Singapore plaats. Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië, in oppervlakte te vergelijken met de Noordoostpolder. In Singapore is van oudsher een grote Nederlandse gemeenschap actief. De in de negentiende eeuw in Batavia uit Nederlandse ouders geboren Karel van Kleef heeft jarenlang in Singapore geleefd. Na zijn dood in 1930 liet hij de stadstaat Singapore een enorm bedrag na waarvan het Van Kleef Aquarium werd gebouwd, dat tijdens deze reis door de koningin wordt aangedaan.

  • Uitzending: vrijdag 25 januari 2013, 19.30-19.55 uur, Nederland 1.
  • Herhaling: zondag 27 januari 2013, 17.30-17.55 uur, Nederland 1.