NOS komt met zeven jaaroverzichten

nosDe NOS blikt met maar liefst 7 jaaroverzichten in de laatste week van het jaar terug op 2012. Zo staan er oa een Paralympische Jaaroverzicht, Oranje Jaaroverzicht en Politiek Jaaroverzicht op het programma.

 

Paralympisch Jaaroverzicht
De Nederlandse Paralympische ploeg kwam met 39 medailles op de tiende plek van het landenklassement terecht. Een gesprek met enkele hoofrolspelers, onder wie sprintster Marlou van Rhijn. Deze ‘Blade Babe’ haalde in een kolkend Olympisch Stadion voor 80.000 mensen zowel een gouden als zilveren medaille. Zondag 23 december, 18.10-18.50 uur, Nederland 1.

Oranje Jaaroverzicht
Astrid Kersseboom neemt je mee door het jaar van de Oranjes, waarin het ski-ongeluk van prins Friso een centrale plek inneemt. Ook de aanhoudende discussie over de rol van het staatshoofd is opnieuw een thema. En natuurlijk wordt teruggeblikt op de inzet van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zondag 23 december, 21.20-22.05 uur, Nederland 1.

Politiek Jaaroverzicht
2012 was een turbulent jaar in Den Haag. Na zeven weken onderhandelen over miljardenbezuinigingen viel het Kabinet Rutte-I op 23 april. Daarop volgden het Vijfpartijenakkoord dat in mei werd gesloten, de Tweede Kamerverkiezingen in het najaar en de formatie van het kabinet-Rutte II.
Donderdag 27 december, 22.55-23.45 uur, Nederland 1.

Over de Doden Jaaroverzicht
Ook dit jaar haalt Herman van der Zandt herinneringen op aan personen die in 2012 zijn overleden. Sommigen zijn wereldberoemd, zoals  zangeres Whitney Houston, Neil Armstrong en de Nederlandse filmdiva Sylvia Kristel. Anderen zijn in de schaduw gebleven terwijl hun verdiensten of vindingen veel invloed hebben op ons leven. Vrijdag 28 december, 22.30 23.25 uur, Nederland 1.

Jeugdjournaal Jaaroverzicht
De zeven Jeugdjournaal-gezichten ‘bladeren’ door het belangrijkste (kinder-)nieuws van het afgelopen jaar. Zo komen het busongeluk met Belgische en Nederlandse kinderen in Zwitserland, de Facebook-rellen in Haren en de ruimtereis van André Kuipers ruimschoots aan bod. Ook onderzoekt verslaggever Tako Rietveld hoe basisschoolleerlingen het nieuws hebben beleefd. Zaterdag 29 december, 18.50-19.25 uur, Z@pp.

Sport Jaaroverzicht
Het jaar 2012 was een bijzonder sportjaar; we zagen allerlei EK ’s en WK’s en we waren getuige van de Olympische Spelen en veel meer mooie sport. Tom Egbers kijkt met de ‘huisanalisten’ Erben Wennemars, Thijs Zonneveld en Robin van Galen terug op de belangrijkste sportgebeurtenissen.
Zondag 30 december, 18.40-19.55 uur, Nederland 1.

Journaal Jaaroverzicht
Op oudejaarsavond, een paar uur voordat het nieuwe jaar wordt ingeluid, blikt Rob Trip terug op het afgelopen nieuwsjaar: van de economische crisis en de verkiezingen tot de onrust in Syrië en de ruimtereis van André Kuipers. Maandag 31 december, 20.35-21.35 uur, Nederland 1.