NOS: Meest bekeken Tour de France in 20 jaar

De Tour de France van dit jaar gaat de boeken in als de meest bekeken Tour van de afgelopen twintig jaar: gemiddeld trokken de live uitzendingen van de etappes in ons land 1,1 miljoen kijkers, aldus de NOS in een persbericht. Ook het programma Studio Tour kan volgens de NOS terugkijken op een goed eindrapport: gemiddeld trok het programma in de vooravond 860.000 kijkers (marktaandeel van 21.4%).

Bereik van 66 procent

In totaal werd de Tour de France op televisie gevolgd door ruim 10 miljoen Nederlanders, dat houdt in dat 66% van de bevolking minstens een keer gedurende minimaal vijf minuten achterelkaar keek naar de Tour bij de NOS op NPO 1. Het evenement was onder mannen iets populairder dan onder vrouwen: 71% bereik versus 62%.

“Tevreden”

Ewoud van Winsen, adjunct-hoofdredacteur NOS Sport: “In eerste instantie ben je geneigd om de kwalificatie ‘goed’ te staven met cijfers. En wat dat betreft kunnen we dus alleen maar tevreden zijn. Er ontstond een enorme hype rond de start in Utrecht, maar ook toen de Tour over de grens ging, bleven de live uitzendingen van de etappes onvoorstelbaar goed scoren. En, ondanks enkele warme dagen en het vroege tijdstip, wisten de kijkers ook Studio Tour goed te vinden en te waarderen.”

“Studio Tour geen Avondetappe”

“Natuurlijk was er ook wel wat kritiek. Soms terecht, soms onterecht. Een vergelijking met de Avondetappe gaat bijvoorbeeld compleet mank: Studio Tour was en is géén vervanger van de Avondetappe, dus daar kunnen we ook niet zoveel mee. En andere dingen zijn gaandeweg al bijgeschaafd; zo zijn de samenvattingen langer geworden dan in de eerste uitzendingen het geval was. Dat soort dingen nemen we allemaal mee in de evaluatie en daar gaan we op een later moment eens rustig voor zitten. Ook de vraag wat we volgend jaar met de Tourprogrammering van plan zijn, is van later zorg. Volgend jaar overlapt de Tour het EK atletiek in Amsterdam én het EK voetbal in Frankrijk, en beginnen kort na de Tour ook nog eens de zomerspelen in Rio. Dat grijpt dus allemaal in elkaar.”, aldus Van Winsen.

Record

Op zondag 5 juli brak de live-uitzending van de tweede etappe een kijkcijferrecord: gemiddeld keken er die middag bijna 2 miljoen personen naar de bijna vijf uur durende uitzending. Nooit eerder deze eeuw – en vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie – keken in ons land zoveel mensen naar een live-uitzending van de Tour de France. Op het hoogtepunt (rond de finish) keken er heel even zelfs 3.110.000 Nederlanders naar het wielrennen.

De afsluitende etappe van de Tour 2015 naar de Champs Elysées in Parijs kwam met een gemiddeld aantal kijkers van 1.930.000 nog heel dicht in de buurt van het nieuwe record. En ook de etappe van zaterdag 25 juli (naar Alpe d’Huez) werd massaal bekeken met een gemiddelde van 1.878.000 kijkers en bezet daarmee de derde plaats in de lijst van meest bekeken Touruitzendingen ‘aller tijden’.