NOS-special over dance4life op Wereld Aids Dag

d4lDe NOS maakt vandaag, op Wereld Aids Dag, voor de vierde keer een special rondom dance4life. Vanuit heel Nederland komen die dag duizenden jongeren die zich hebben ingezet voordance4life naar Rotterdam voor een muziekevent.

Bekende Nederlandse artiesten als Gers Pardoel, Don Diablo, Erik Arbores en Nielson en de dansers van So You Think You Can Dance treden op. Presentator Roos Moggré doet verslag vanuit Ahoy en ontmoet Jan Kooijman, Nikkie Plessen en andere ambassadeurs van dance4life.  Ook wordt bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald voor de wereldwijde projecten van dance4life. NOS Dance4life is zaterdag 1 december tussen 22.25 en 22.55 uur te zien tijdens een thema-avond over hiv en aids op Nederland 3.

In het NOS-programma zijn, behalve de hoogtepunten van de show in Ahoy, ook beelden te zien van de reizen die dance4life-ambassadeurs Doutzen Kroes en Nikkie Plessen maakten naar projecten in Thailand en Kenia. En Roos praat met scholieren die in actie zijn gekomen. In 2008, 2010 en 2011 zond de NOS ook een programma uit rondom het dance4life event.

Dance4life is een van oorsprong Nederlands initiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van jongeren die in actie komen voor een wereld zonder hiv en aids. Dance4life is inmiddels actief op honderden scholen in bijna 30 landen. Wereldwijd leven ongeveer vijf miljoen jonge mensen met hiv en elke dag komen daar nog zo’n 3000 bij. Dance4life geeft jongeren de juiste informatie over seks, hiv en aids en leert hun hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Voorafgaand aan dit programma (van 20.55 tot 22.15 uur) zendt VPRO Thema een speciaal programma van 80 minuten uit, waarin getoond wordt hoe leerlingen van een middelbare school in Hellevoetsluis na een bezoek van de dance4life-scholentour omgaan met seks en of ze wel of niet onveilig vrijen. Is het waar dat jongeren weer nonchalanter zijn geworden nu hiv een chronische ziekte is geworden waar je niet meer dood aan gaat? Dat hiv je leven echter nog steeds ingrijpend verandert, zien we in een korte documentaire over Pauline, die op haar 31ste geïnfecteerd raakte. Wat is het effect op haar leven, relaties en seks? Zie voor meer informatie: http://weblogs.vpro.nl/pers/2012/12/01/vpro-thema-hiv-hiv-hoera/