NPO Best en NPO 2 eren actrice Ellen Vogel

De publieke televisiezenders NPO Best en NPO 2 hebben vanavond een aangepaste programmering in verband met het overlijden van actrice Ellen Vogel.

Ellen Vogel

De actrice is vanochtend op 93-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Ellen Vogel ging in 1942 naar de toneelschool. Ze debuteerde in 1945 en speelde tot 1971 bij de Nederlandse Comedie. Ze was ook te zien in speelfilms en tv-series als De Kleine Zielen. Van schrijver Hugo Claus kreeg de rijzige, voorname en elegante actrice in 1980 de titel ‘koningin van het Nederlandse toneel’.

Vogel heeft meer dan honderd rollen op haar naam staan. Vooral door de televisie werd ze ook bij het grote publiek bekend. Velen herinneren zich haar als Constance van der Welcke uit de televisieserie ‘De kleine zielen’, naar de boeken van Louis Couperus. Ze paste precies in de rol van de deftige vrouw die zich toch niet aan de regels van haar kringen had weten te houden.

Een belangrijke film waar ze in speelde was ‘Brandende Liefde’ van Ate de Jong uit 1983 met Monique van de Ven en Peter Jan Rens. Op oudere leeftijd was ze minder actief, al was ze nog te zien in de films als De Tweeling (2002) en in een tv-serie met Adéle Bloemendaal als tegenspeelster

NPO 2

In verband met het overlijden van actrice Ellen Vogel is op NPO2 vanavond een speciale uitzending van het programma Opium te zien over de actrice. Opium Special: Ellen Vogel begint om 22.45 uur en duurt 35 minuten. Door het wijzigen van de programmering komen De Wachtkamer en De Wilde Ganzen te vervallen.

In februari 2012 maakte het AVROTROS-programma Opium een special over de actrice die dat jaar haar negentigste verjaardag vierde. Cornald Maas sprak voor het portret uitgebreid met vrienden, bekenden en collega’s van Vogel en ook de grande dame van het Nederlands toneel zelf komt in de uitzending uitvoerig aan het woord.

De uitzending begint om 22.45 uur op NPO 2 en is ook te zien via Internet: www.npo2.nl

NPO Best

De digitale themazender NPO Best brengt vanavond tussen 20.00 en 21.45 uur een uitgebreid eerbetoon aan actrice Ellen Vogel. De kijker ziet eerst, zoals iedere werkdag, een aflevering van de comedyserie Zonder Ernst, waarin zij de hoofdrol vertolkt. Vervolgens heeft Rik Felderhof een bijzonder gesprek met Ellen in Villa Felderhof om 20.25 uur. Ellen is in deze aflevering uit 1996 samen met internationaal hof couturier Edgar Vos (1931-2010) te gast. Ze praten over hun leven, jeugd, beroep, karakter en andere zaken die hen bezig houden.

Tenslotte zendt NPO Best om 21.15 uur een aflevering uit van Mensen zoals jij en ik, waarin Ellen schittert naast Kees Brusse in het korte verhaal ‘Brief van een onbekende’. Het complete eerbetoon wordt om middernacht herhaald en is ook morgen, donderdag 6 augustus, vanaf 13.00 uur nog een keer te zien op NPO Best.

NPO Best is te zien via diverse digitale televisiepakketten en via internet.