Oktober: Maand van de Geschiedenis bij DJAZZ.tv

Muziekzender DJAZZ.tv haakt in oktober in op de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar ‘Tussen Droom & Daad’ als thema heeft. Elke vrijdag in oktober presenteert DJAZZ.tv programma’s die zijn gerelateerd aan de dromen en daden van bijzondere personen uit de wereldgeschiedenis die hun dromen hebben omgezet in daden, zoals Piet Mondriaan, Martin Luther King, Nelson Mandela en Desmond Tutu.

Vrijdag 2 oktober – Tussen Droom & Daad: Piet Mondriaan
De Nederlandse schilder en kunsttheoreticus Piet Mondriaan wordt gezien als een van de pioniers van de abstracte en non-figuratieve kunst. In de tijd dat Mondriaan zijn heil zocht in Parijs, was de ragtime-rage gaande, door velen gezien als de voorloper van jazz. Of Mondriaan in de ban was van ragtime is niet precies bekend, wel dat hij in de jaren erna een groot jazzliefhebber is geworden. Zijn favorieten waren Louis Armstrong en Duke Ellington, twee jazzgrootheden die deze avond centraal staan bij DJAZZ.tv met om 20.03 uur Duke Ellington Live in ’58 en om 21.29 uur Louis Armstrong Live in ’59.

Vrijdag 9 oktober- Tussen Droom & Daad: Martin Luther King
Bij de kreet ‘Tussen Droom & Daad’ zullen velen denken aan dominee Martin Luther King. Op 28 augustus 1963 sprak hij de beroemde woorden ‘I have a dream’ uit voor het Lincoln Memorial in Washington. Een jaar na zijn beroemde toespraak was King te gast bij het Berlin Jazz Festival. Om te genieten, maar ook om te spreken over het belang van jazz. Martin Luther King was tevens fan van soul, met name de muziek van Aretha Franklin en Curtis Mayfield. DJAZZ.tv besteedt aandacht aan zijn favorieten met om 20.10 uur de documentaire Movin’ On Up – Curtis Mayfield en om 22.03 uur Aretha Franklin live in het Palais Des Sports in Parijs in 1977.

Vrijdag 16 oktober – Tussen Droom & Daad: Nelson Mandela
Als er één persoon is wiens dromen en daden in positieve zin invloed hebben gehad op de huidige samenleving, dan is het wel Nelson Mandela. Muziek heeft een grote rol gespeeld in het leven van de Zuid-Afrikaan. Hij was bevriend met veel jazzartiesten en dat hebben we geweten. Zeker ná de dood van Mandela vonden tientallen muzikale odes hun weg naar het grote publiek. DJAZZ.tv zendt vanavond concerten uit van twee van Mandela’s favoriete artiesten, met om 20.04 uur een gloednieuw concert van Jimmy Cliff en om 21.08 uur het Africa Life concert met o.a. Youssou N’Dour.

Vrijdag 23 oktober – Tussen Droom & Daad: Desmond Tutu
De Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu voegt de daad bij woord, leeft zijn dromen na en ontving de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid. Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven, maar het leven van Tutu zelf is tegelijkertijd een voorbeeld voor veel artiesten. Zo eerde trompettist Miles Davis de aartsbisschop met zijn beroemde album ‘Tutu’. DJAZZ.tv brengt vanavond een eigen eerbetoon, met om 19.58 uur Africa Live! The Concerts: Baaba Maal & Oumou Sangaré en om 20.55 uur ‘Tutu Revisited’ van Marcus Miller.

DJAZZ.tv
DJAZZ.tv richt zich volledig op jazz en jazzgerelateerde muziek, onder het motto ‘living the world of jazz’. De horizontale programmering omvat alle bestaande jazzgenres, wereldmuziek van tango tot reggae en jazzgerelateerde stijlen als soul, gospel, funk en blues. De uitzendingen omvatten een mix van jazzfestivals, concerten, exclusieve clubopnamen, vintage jazz, studio jams en documentaires. Meer informatie over DJAZZ.tv is te vinden op www.djazz.tv.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.