OLON gestart met OLON Mediahub

De OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, is officieel gestart met de Mediahub. Afgelopen vrijdag is hiervoor een contract getekend met de uitvoerende partij: Ericsson. De OLON MediaHub omvat de benodigde transcoding (omzetten van het signaal) en doorgifte naar alle aangesloten pakketaanbieders, waaronder in ieder geval alle pakketaanbieders met een must carry-status; ook vindt transcoding van de signalen plaats naar verschillende internet streaming-formaten.

“Daarmee ben je straks als omroep via de “De Lokale Omroep” app meteen overal toegankelijk en kun je de live stream vanuit de OLON MediaHub ook gebruiken voor je eigen site en apps.”, aldus de OLON. In de komende weken zullen lokale omroepen die zich aangemeld hebben voor aansluiting op de Mediahub door de OLON worden benaderd om de aansluiting formeel te regelen. Per medio augustus zullen dan de eerste lokale omroepen worden aangesloten op de OLON Mediahub.

Kosten

Voor lokale omroepen die voldoen aan de zogenaamde continuiteitsvoorwaarden worden voor 2015 en 2016 geen kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van de OLON MediaHub. Deze omroepen dienen te beschikken over een ‘lokaal toereikend media-aanbod” of een formele intentieovereenkomst hebben om samen één streekomroep te gaan vormen op basis van een plan. Vanaf 2017 zullen de kosten 335 euro per maand bedragen.De OLON heeft de intentie om ook na 2016 de kosten voor de OLON MediaHub zo veel mogelijk te blijven vergoeden voor de aangesloten omroepen*, omdat er immers ook externe inkomsten gegenereerd moeten gaan worden door de stichting die de collectieve voorzieningen exploiteert. De exacte mogelijkheden daarvan zullen in de loop van 2016 duidelijk worden.

Een omroep dient zelf zorg te dragen voor de aanlevering van de signalen naar de OLON MediaHub (MediaGateway in Hilversum). Omroepen zijn vrij om hierin een leverancier te kiezen die deze contributie van de signalen kan verzorgen.  De OLON zal de specificaties van de aanlevering zo spoedig mogelijk vrijgeven.

Ziggo

De OLON onderhandelt nog met kabelaar Ziggo om het mogelijk te maken om de signalen die zij reeds aanleveren aan deze kabelmaatschappij door te zetten naar de OLON MediaHub. Daarnaast is aanlevering door MediaChoice reeds mogelijk. Alle marktpartijen zullen in staat worden gesteld de aanlevering te verzorgen mits wordt voldaan aan de specificaties.