OLON: “Aanbieden signaal lokale omroep aan KPN wel mogelijk”

internettvHet is voor lokale omroepen wel mogelijk hun signalen aan te leveren bij KPN en daarmee distributie op het digitale televisiepakket van KPN na 1 januari zeker te stellen. Dit stelt Hans Disch van de OLON , de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland tegenover MediaMagazine.nl.

Eerder werd bekend dat KPN de doorgifte van tientallen lokale omroepen stopt via haar digitale televisiepakket van KPN Interactieve TV en KPN Glasvezel. Volgens KPN zouden de betreffende omroepen het signaal niet op de juiste manier kunnen aanleveren. De omroepen maken nu nog gebruik van een aparte aanlevering aan KPN, deze methode stopt echter per 1 januari.

Lokale omroepen dienen over te schakelen op aanlevering via de MediaHub maar dit kan momenteel alleen via Media Choice, een zogenaamde (preferred supplier van de contributiemodule van de MediaHub). Veel lokale omroepen willen echter gebruik maken van de bestaande verbinding die ze hebben met bijvoorbeeld hebben met een kabelaar als Ziggo. Ziggo kan er in de toekomst voor zorgen dat het signaal ook bij de MediaHub terecht komt maar dit is tot op heden nog niet gerealiseerd.

Aanlevering via Media Choice
“Het ligt niet aan de MediaHub, maar aan de kosten die lokale omroepen nu moeten maken en dat kunnen of willen de omroepen niet. De aanlevering aan KPN is wel degelijk mogelijk met de tijdelijke constructie via Media Choice.”, aldus Hans Disch tegenover Mediamagazine.nl. “Ze kunnen per vandaag de aanlevering via MediaChoice laten uitvoeren alleen moet een omroep eenmalig altijd een contributie-fee betalen. Wij zorgen er in de toekomst voor dat dat maar één keer hoeft voor de distributie naar alle pakketaanbieders.”, aldus Disch.

Aanbieden via andere providers binnenkort mogelijk
Hans Disch verwacht dat het aanleveren van signalen vanuit andere aanbieders, waaronder Ziggo, binnenkort wel mogelijk wordt. “De OLON is in het eindstadium van de onderhandelingen. We willen daar als OLON wel een goed deal natuurlijk. Maar ik denk dat dat deze maand nog afgerond kan worden. Dan kan het ook snel gaan. Alleen heeft KPN eigenstandig bepaalt dat omroepen voor 1 september jl. moesten gaan aanleveren via commerciële partijen of (zo hebben ze uiteindelijk beloofd) via de MediaHub). Die datum was per definitie onhaalbaar. “