Optreden Anouk trekt 5,9 miljoen kijkers

kijkcijfersHet optreden van Anouk op het Eurovisie Songfestival heeft zaterdagavond 5,9 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt de NOS. De finale van het liedjesfestijn is het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

 

Het programma op Nederland 1 bereikte een marktaandeel van 65,1 procent. Het hoogtepunt werd bereikt tijdens het optreden van Anouk, om 22.09 uur. Toen zaten er 5,9 miljoen mensen voor de buis. Bij het begin van het festival, om 21.00 uur, keken er al 2,4 miljoen mensen, en in het uur daarna liep het aantal kijkers snel en gestaag op. Tijdens de telling van de stemmen, tussen 23.45 uur en 00.30 uur, keken er ook heel veel mensen: 5,4 miljoen zagen de Deense Emmelie de Forest winnen, aldus de NOS. 

De voorgaande acht finales, waaraan Nederland niet meedeed, werden veel minder goed gekeken. Gemiddeld keken toen ruim 1 miljoen Nederlanders. De finale van gisteren werd ook veel beter bekeken dan de finales van 2003 en 2004, waarin Nederland wel vertegenwoordigd was. Toen keken gemiddeld respectievelijk 3,8 en 3 miljoen Nederlanders.

Het optreden van Anouk was niet het best bekeken tv-moment van het jaar. Naar de toespraak waarin koningin Beatrix op 27 januari haar aftreden aankondigde, keken 7,5 miljoen mensen. Die toespraak werd uitgezonden op Nederland 1,2 en 3, RTL 4 en SBS 6. Anouk was gisteren alleen op Nederland 1 te zien.