Internationale Dag van de Persvrijheid: naast treurnis ook lichtpuntjes

Vandaag, donderdag 3 mei 2018, is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Free Press Unlimited geeft aan dat het met deze persvrijheid belabberd is gesteld.

Beknot

Uit de studies die Free Press Unlimited heeft gedaan in samenwerking met het European Journalism Centre blijkt dat in tal van landen de persvrijheid in toenemende mate wordt beknot, niet alleen door bruut geweld tegen journalisten, maar ook door een scala van beperkende maatregelen en fnuikend beleid op juridisch, technisch en financieel gebied.

Verwaarlozen van journalistieke opleidingen, slechte beloning van journalisten en mediawerkers en een sterke overheidsinvloed op benoemingen in de media zijn andere, minder in het oog springende repressiemiddelen.

Geweld in Europa

Het geweld tegen journalisten heeft nu ook Europa stevig in zijn greep gekregen. De moorden op Daphne Caruana Galizia en Jan Kuciak zijn het topje van de ijsberg. Maar het goede nieuws is dat de bevolkingen van Malta en Slowakije hun regeringen er niet weg laten komen en in protest de straat op blijven gaan.

Toegang tot internet

Een ander lichtpuntje is dat nu bijna de helft van de wereldbevolking toegang heeft tot het internet. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 30 procent. In een verscheurd land als Somalië heeft dat geleid tot bloeiende online communities, financieel gesteund door de Somalische diaspora, waar nieuws, opinie, cultuur, culturele tegenstellingen en taboes openlijk worden besproken. Dat, terwijl Somalië een van de gevaarlijkste landen voor journalisten is.

Festival van het vrije woord

Ter gelegenheid van deze dag staat vandaag in Beeld en Geluid te Hilversum het Festival van het vrije woord op het programma. Het Festival van het Vrije Woord staat in het teken van persvrijheid in het digitale tijdperk. Een divers programma met de Persvrijheidslezing door Franklin Foer, panels en debat met onder andere Jeroen Wollaars (NOS) en Eric Smit (Follow the Money). Meer informatie op de website van Beeld en Geluid.

Sociale media: