RSF: “Persvrijheid holt wereldwijd achteruit”

De persvrijheid is afgelopen jaar wereldwijd achteruit gegaan. Dit bericht ‘Reporters Sans Frontieres’ in haar World Press Freedom Index.

Nederland op 2e plek

De organisatie Reporters Zonder Grenzen die zetelt in Parijs komt elk jaar met deze index. Finland voert de lijst aan gevolg door Nederland op plek nummer 2. Vorig jaar stond Nederland nog op de vierde plek op de lijst. Ook België stijgt op de lijst: van de 15e naar de 13e plaats.

Polen is grote daler

Helemaal onderaan de rangschikking van 180 landen staan Turkmenistan, Noord-Korea, Eritrea en Syrië. De sterkste stijgers zijn Tunesië (96, +30) en Oekraïne (107, +22). De grootste dalers zijn Brunei (155, -34), Tadzjikistan (150, -34) en Polen (47, -29), waar de nieuwe regering de autonomie van de publieke media sterk wil inperken.

Alle continenten

De achteruitgang van de persvrijheid is in alle continenten te zien aldus de organisatie. “De almaar meer autoritaire regimes in landen als Turkije en Egypte, de steeds grotere controle op staatsmedia door overheden zoals in Polen en de gewapende conflicten in bijvoorbeeld Libië, Burundi en Jemen, dragen bij aan die evolutie”, zegt de organisatie.

Midden-Oosten en Afrika

Journalisten in het Midden-Oosten en Afrika zijn geregeld slachtoffer van terreur, gewapende conflicten en intimidatie door de autoriteiten. In Latijns-Amerika beperken de georganiseerde misdaad, geweld en corruptie de media. De VS wordt bekritiseerd vanwege de aanpak van klokkenluiders die informatie lekken over de inlichtingendiensten.

China

In China was de repressie van de Communistische Partij nooit zo sterk, wat ook geldt voor veel voormalige Sovjet-republieken. Oekraïne wordt als een positieve uitzondering genoemd, vooral doordat het geweld is afgenomen. Tegelijkertijd blijven er grote zorgen over de invloed van machtige zakenmensen en de propaganda-oorlog met Rusland.

De gehele lijst vind je hier: https://rsf.org/fr/ranking

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.