Pierre Alphons Gradus Vos: in memoriam

Door David de Jong: Toen het nieuws tot me kwam in het hoofdkantoor van VodafoneZiggo schrok ik en ging heel even een schok door me heen. Was heel even van de kaart. Gradus Vos is niet meer en dat sinds april jl.

Ik leerde hem kennen in mijn eerste werkjaren, Gradus Vos was een heel opvallende, warme en leuke persoonlijkheid. Hij was zuid-Limburger. Het gezicht van Casema, boomlange man, open en hartelijk. Kon het goed vinden met hem. Gradus Vos was jarenlang de verpersoonlijking van Casema en daarna van Ziggo. Gradus Vos was ooit in feite een soort van tandem met de evenzo karakteristieke persoonlijkheid Henk de Goede, in de jaren ’90 langdurig de algemeen directeur van Casema. Gradus was daarbij het onbetwiste gezicht van Casema.

Veel directeuren, leidinggevenden, collegae en eigenaren passeerden bij Casema, Ziggo en sinds 2017 VodafoneZiggo. Maar er was een constante: Gradus Vos. Een man die uitstraalde simpelweg bezig te zijn met leven en daarvan genieten. Soms even niet al te veel aantrekkend hoe de omgeving zou reageren en dat altijd met humor en relativering wist te benaderen, en daarmee met respect zijn eigen persoonlijkheid wist te zijn en kon zijn. Het was Gradus, dus hij kon dat en mocht dat. Heb veel gelachen en mogen lachen met hem, met name in de jaren dat ik als mediajournalist intensief schreef over de kabelbranche. Gradus Vos was ook van het type is er een klant die me belt met een probleem, ik los het op! Aan de andere kant was hij heel begaan met zijn privë-leven.

In 2003 overleed Joe Simmons. Die was destijds voor A2000 en UPC de persoonlijkheid als woordvoerder. Eind jaren ’90 waren daar Joe Simmons en Gradus Vos. Beiden zijn kenmerkende en opvallende persoonlijkheden waarvan het een heel mooi gegeven is geweest die te hebben gekend. Veel te jong overleden. Zijn er vandaag nog mensen als Gradus en Joe in de sterk vercommercialiseerde media- en telecombranche in de veranderde maatschappij?

Het eerste contact moet van rond 1997 zijn geweest. Aangezien ik andere dingen ben gaan doen in mijn werkzame leven heb ik de afgelopen jaren minder contact gehad met Gradus Vos. Toch ben ik hem nooit vergeten en was de schok des te groter te vernemen dat Gradus Vos niet meer onder ons is. 65 is veel te jong om er niet meer te zijn.

Ik wens zijn vrouw, dochter, schoonzoon, kleinkinderen en directe collega’s veel sterkte.

David de Jong