Primeur: Beëdiging kabinet live op tv

afstandsbedieningDe beëdiging van het nieuwe kabinet vindt -voor het eerst in Nederland- in het openbaar plaats. De beëdiging door koningin Beatrix is vandaag live te zien op televisie.

Het beëdigen van bewindspersonen gebeurt bijna overal ter wereld in het openbaar. In Nederland niet, daar werd het ruim 200 jaar achter gesloten deuren gedaan. De ministers kwamen vervolgens naar buiten voor de bordesscène op het paleis Huis ten Bosch. De Tweede Kamer dringt er al ruim twee jaar op aan om de beëdiging wel in het openbaar te doen. Premier Rutte schoof de kwestie steeds voor zich uit. Dat kwam omdat koningin Beatrix geen openbare beëdiging van het kabinet wil, zoals RTL Nieuws eerder dit jaar meldde.

Begin oktober bleek dat de PvdA toch voorstander van een openbare beëdiging. PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt zei toen tegen RTL Nieuws het belangrijk te vinden dat de beëdiging van ministers en staatssecretarissen ‘openbaar, inzichtelijk en transparant’ is. Een ruime meerderheid van de Nederlanders is er ook vóór. En nu gaat het dus ook gebeuren. De Rijksvoorlichtingsdienst gaat de beëdiging vanaf 11:20 uur met één camera filmen, en die beelden worden rechtstreeks doorgezet naar de media.

Uitzending radio en televisie bij NOS
De NOS zendt de beëdiging en de bordesscène rechtstreeks van 11:35 uur uit op Nederland 1, Radio 1, Politiek 24 en NOS.nl. Vanaf 20.30 uur zendt de NOS rechtstreeks de presentatie van het nieuwe kabinet en de kennismaking met zijn bewindslieden uit op Nederland 1. In de hal van het ministerie van Algemene Zaken komen ’s avonds de ministers en staatssecretarissen bijeen. De NOS is daar met radio- en tv-verslaggevers bij en praat met de nieuwe bewindslieden. De uitzending begint om 20.25 uur op tv en 5 minuten later op de radio.

Uitzending RTL Nieuws
RTL Nieuws zendt morgen de officiële presentatie van de ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet live uit op televisie (RTL 7) en op RTLNieuws.nl. Vanaf 11:40 uur is de beëdiging van de ministers te volgen via een livestream op RTLNieuws.nl en live in de uitzending van RTLZ. Daarna volgt de traditionele bordesscène. Deze staat gepland om 11:50 uur en wordt ook live uitgezonden. Na de ministers is het de beurt aan de nieuwe staatssecretarissen, die om 13:00 uur de eed afleggen. Ook deze beëdiging is te volgen via onze livestream.