Prinsjesdag ook dit jaar live bij de NOS

nosOok dit jaar doet de NOS uitgebreid verslag van de ‘derde dinsdag van september’ via televisie, radio, NOS.nl en het themakanaal Politiek 24. De huidige leden van de Tweede Kamer nemen op Prinsjesdag ‘gewoon’ de plannen van het demissionair kabinet in ontvangst.  Donderdag worden de nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Hoe de nieuwe lichting de Miljoenennota zal behandelen is de grote vraag. De plannen zullen waarschijnlijk in de loop van de kabinetsformatie nog worden gewijzigd.

Het eerste deel van de extra uitzending, die om 12.30 uur begint, is gewijd aan de rijtoer van koningin Beatrix en haar gevolg naar de Ridderzaal, de troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. Omstreeks 15.00 uur vindt de overhandiging van de Miljoenennota door demissionair minister van Financiën Jan-Kees de Jager plaats en volgen de eerste reacties op de plannen.

De presentatie van de rechtstreekse NOS-uitzending op Nederland 1, NOS.nl en Politiek 24 is in handen van Astrid Kersseboom en Ferry Mingelen. Kersseboom neemt het ‘koninklijke’ deel voor haar rekening, terwijl Mingelen in het Tweede Kamergebouw tekent voor de presentatie van het politieke gedeelte. ’s Avonds volgt op Nederland 1 om 19.28 uur een samenvatting van Prinsjesdag 2012.

Ook op Radio 1 is een speciale uitzending, van 12.15 tot 15.30 uur. Daarin wordt verslag gedaan van de rijtoer van koningin Beatrix van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal (en weer terug), het voorlezen van de Troonrede (kort na 13.00 uur), de balkonscène iets na 14.00 uur en het aanbieden van Het Koffertje met de begroting voor volgend jaar aan de Tweede Kamer. De presentatie is in handen van Lucella Carasso en Jurgen van den Berg.

Op NOS.nl vindt men, naast het live verslag en het laatste nieuws, de hele dag door een liveblog. Verder kun je hier gedurende de dag terecht voor onder andere een livestream van de opbouw van het Binnenhof. De tekst van de troonrede en een natuurlijk de hoedjes zijn hier ook te vinden.

Dinsdag 18 september, 12.30-15.30 uur / Nederland 1, Radio 1 (vanaf 12.15 uur), NOS.nl en Politiek 24

NOS Samenvatting Prinsjesdag 2012 / Dinsdag 18 september, 19.28-19.53 uur / Nederland 1