“84% huishoudens kijkt digitaal”

coaxkabelIn Nederland kijkt inmiddels 84% van de 7,4 miljoen huishoudens digitale televisie. Het merendeel van de digitale abonnementen wordt via de kabel afgenomen.  Dit blijkt uit de marktcijfers van de telecomsector over het tweede kwartaal van 2013 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar buiten heeft gebracht.

Nederland heeft 4,8 miljoen kabelabonnees. Daarvan heeft drie kwart een digitale aansluiting. Het aantal digitale abonnementen via de kabel is in het tweede kwartaal 2013 minder hard gegroeid dan in de voorgaande kwartalen. Het totaal aantal abonnementen via de kabel is gedaald met 58 duizend, terwijl het aantal abonnementen via overige infrastructuren is gegroeid met 39 duizend. Met de krimp van het aantal abonnementen via de kabel, verandert ook de verhouding tussen de spelers op de markt. In het tweede kwartaal is het marktaandeel van KPN gestegen naar 25% tot 30%.

Steeds meer huishoudens nemen hun producten bij één aanbieder af. Daarmee zet de trend van bundeling zich ook in de eerste helft van 2013 door. Twee derde van de bijna 5,5 miljoen bundels is een triple play bundel. Dat is een bundel waarin internet, televisie en vaste telefonie alle drie tegelijk worden aangeboden. De kabelaanbieders hebben van oorsprong een sterke positie op bundels, maar KPN is bezig met een opmars.

Alle cijfers vind je hier: https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/12199/Telecommonitor-tweede-kwartaal-2013-Vrije-val-aantal-smsjes-lijkt-gestopt/