“Geen eigen programma’s meer VRT OP12”

vrtOP12, het derde televisienet van de Vlaamse openbare omroep VRT, zal geen eigen inhoud meer maken. De zender zal enkel nog gebruikt worden voor de ontkoppeling van Ketnet en Canvas, het tweede VRT-net. Dat staat in het hoofdstuk media van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Ook het personeelsbestand van de VRT zou moeten inkrimpen. Dit bericht de VRT op haar nieuwswebsite deredactie.be

Het derde VRT-net werd in 2012 gelanceerd om te vermijden dat de uitzendingen van Canvas nog zouden “inbreken” in de Ketnet-programmatie. Na 20 uur was er plaats voor eigen inhoud, zoals het jongerenmagazine “Magazinski”. Deze eigen programmering gaat nu verdwijnen als het aan de nieuwe Vlaamse regering ligt.

“Meer eigen producties en minder personeel”

Ook zou de VRT volgens de regering meer aandacht moeten gaan besteden aan Nederlandstalige producties:  “We stellen vereisten met betrekking tot een gewaarborgd aanbod, ook op zenders en tijdens zenduren met een ruim bereik, aan Vlaamse en Nederlandstalige producties en muziek, in verschillende genres.” Momenteel geldt al een dergelijk quotum voor onder meer Radio 1 en Radio 2. Het personeelsbestand en de kosten daarvan moeten verder omlaag, “onder meer inspelend op de opportuniteit dat de volgende jaren een significant aantal medewerkers sowieso de organisatie verlaat door natuurlijke uitstroom”.

Voor de private mediagroepen in Belgiƫ zijn de gevolgen van het regeerakkoord uiteraard minder groot. Wel komt er een stimulans voor private radiozenders die een extra inspanning leveren voor de Vlaamse muziekindustrie.