“Kabelmarkt toch opengebroken”

coaxkabelDe Nederlandse kabelmarkt wordt toch opengebroken ondanks het besluit van toezichthouder Opta dit niet te doen. Een amendement in de nieuwe Telecomwet verplicht een open kabelmarkt aldus de website NU.nl.

Dat blijkt uit het onderdeel van de Telecomwet die donderdag door de Tweede Kamer werd aangenomen.Martijn van Dam, Kamerlid voor de PvdA, bevestigt tegenover Webwereld.nl dat de Tweede Kamer wederverkoop van analoge en digitale tv-pakketten verplicht.

De twee grootste kabelbedrijven van Nederland, UPC en Ziggo, krijgen binnenkort dus concurrentie op de analoge kabelmarkt. Al jaren proberen bedrijven als Tele2 toegang te krijgen tot deze markt.Opta besloot eerder deze week de markt niet open te breken vanwege de opkomst van digitale tv waar wel een open markt voor bestaat. Opta streed voorheen altijd voor het openbreken van de kabelmarkt.

“Gezien de slappe knieĆ«n van Opta ben ik blij dat er ook een amendement in de Mediawet is aangenomen”, aldus Van Dam. “Wettelijk gezien is nu niemand meer afhankelijk van of Opta wel of niet wil reguleren, want de kabel moet nu gewoon open.””Hierdoor moeten kabelaars hun tv-aanbod beschikbaar stellen voor wederverkoop aan concurrenten. De enige discussie die dan nog gevoerd kan worden is over groothandelstarieven.”

Tele2 verkreeg in 2010 toegang tot de kabelmarkt door een besluit van Opta, maar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven stak daar een stukje voor. Tele2 reageert nu dan ook verheugd, maar is verbaasd over de draai van de telecomwaakhond.”Tele2 is vol vertrouwen dat consumenten binnenkort keuze krijgen op de kabel”, aldus het bedrijf.

Minister Verhagen heeft altijd laten weten tegen de wetswijziging te zijn en twijfelt of deze juridisch houdbaar is.  Volgens Verhagen moet een onafhankelijke toezichthouder gaan over de regulering op de betreffende markten, stelde hij eerder. Verhagen zal de kwestie aankaarten bij de Europese Commissie. (via NU.nl)